19. 12. 2012

Reporters Without Borders
News




V roku 2012 zomrelo pri výkone svojho povolania viac novinárov ako v ktorýkoľvek predchádzajúcom za 17 rokov monitorovania. V stredu o tom informovala organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). K rekordnému počtu 88 obetí, o tretinu viac ako v minulom roku, podľa jej údajov prispeli najmä udalosti v Sýrii a Somálsku. "Vysoký počet obetí medzi novinármi v roku 2012 majú na svedomí najmä konflikt v Sýrii, chaos v Somálsku a násilnosti Talibanu v Pakistane," uviedol v stanovisku šéf RSF Christophe Deloire.
Ako dodal, zodpovední za vraždy novinárov, fotografov a kameramanov sa navyše väčšinou nemusia zodpovedať za svoje činy, čo podnecuje iných k ďalšiemu násiliu.
V Sýrii, kde povstalci bojujú proti režimu prezidenta Baššára al-Asada, zomrelo v tomto roku 65 novinárov. Somálsko je pre pracovníkov médií druhou najnebezpečnejšou krajinou, pričom o život tam prišlo 18 novinárov. Nasleduje Pakistan s 10 obeťami a Mexiko so šiestimi.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané