22. 12. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS





Spravodajstvo Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa musí počas dňa vyvíjať, prinášať stále novšie informácie. V súčasnosti informuje Slovenská televízia o aktuálnom dianí v spravodajských reláciách o 12:00, 16:00 a 19:00. Od budúceho roka pribudne ranná relácia postavená i na spravodajstve, pre agentúru SITA to povedal riaditeľ spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. “Vo všetkých spravodajských reláciách v priebehu dňa sa budú objavovať všetky dôležité informácie, ale tak, aby sa informácia rozvíjala,“ konštatoval ďalej Diko s tým, že najdôležitejšie udalosti dňa by mali analyzovať Správy a komentáre na Dvojke. Slovenského rozhlasu sa tento problém netýka, keďže ten vo vysielaní svojich okruhov prináša spravodajské bloky pravidelne.
Ideálny model fungovania spravodajstva v RTVS prirovnal Diko k zmene, ktorou od 1. decembra prešla relácia K veci vysielaná o 18:30 na Rádiu Slovensko SRo. “Namiesto toho, aby to boli nadčasové všeobecné témy, snažíme sa vyberať naozaj aktuálne témy a to je cesta, ktorou chceme ísť. – Nielen dávať základné informácie, že niečo sa stalo, ale aj ponúkať ich analýzu a vysvetľovať, čo to môže znamenať,“ zdôraznil Diko, pre ktorého je možnosť vysvetliť udalosti pridanou hodnotou verejnoprávneho média. - “Chceme ísť do hĺbky, ale nie iba v špecializovaných reláciách, ale aj v spravodajstve. Vysvetľovať ľuďom, prečo ich informujeme o tom, že sa stalo niečo v parlamente, že to nie je len nič nehovoriaca parlamentná správa, ale aký vplyv na ich život rozhodnutie môže mať.“
Lukáš Diko od 1. decembra šéfuje nielen spravodajstvu, ale aj športu a publicistike. Nepatrí teda pod neho publicistika dokumentárneho, náboženského, menšinového typu alebo publicistika o životnom štýle, ale občianska a investigatívna áno. Spomínané oblasti publicistiky patria pod programových riaditeľov STV a SRo – Tibora Búzu a Ľuboša Machaja. Popri spravodajstve v STV a SRo teda pod Dika patria v televízii aj relácie O 5 minút 12, Slovensko v obrazoch, Svet v obrazoch, Reportéri a Občan za dverami a v rozhlase diskusie - Sobotné dialógy, Z prvej ruky a K veci. Doslova vysielané na Dvojke STV v decembri skončilo. “Koniec relácie Doslova nie je rezignácia na takýto diskusný formát, ale myslím si, že verejnoprávna televízia a primárne spravodajstvo a aktuálna publicistika sa musí vyrábať interne,“ zdôraznil šéf spravodajstva RTVS. Najneskôr do jesene 2013 preto chcú pripraviť nový diskusný formát, ktorý bude dostatočne flexibilný na to, aby sa mohol venovať širokému spektru tém, politických či spoločenských. Podľa Dika ideálom je, aby relácia prepojila aj publicistiku rozhlasu a televízie.
“Nehovorím, že nebudú pribúdať aj ďalšie relácie, ale najprv sa chceme sústrediť na relácie, ktoré máme. Nastaviť, zlepšiť, posunúť sa niekam inam a potom môžeme začať vyvíjať nové formáty,“ dodal v rozhovore pre SITA Diko.
Lukáš Diko nastúpil do top manažmentu generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku 15. októbra ako riaditeľ Centier spravodajstva RTVS - STV a SRo. Po zmene organizačnej štruktúry začal 1. decembra šéfovať celému spravodajstvu, športu a aktuálnej publicistike v RTVS. Diko prišiel do tímu Václava Miku zo súkromnej televízie Markíza, kde pôsobil od roku 2009 ako šéfredaktor spravodajstva.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.