20. 12. 2012

Ústavný súd odmietol sťažnosť exriaditeľky RTVS Zemkovej

Ústavný súd odmietol sťažnosť
 
exriaditeľky RTVS Zemkovej

Druhý senát Ústavného súdu SR pre zjavnú neopodstatnenosť a nedostatok právomoci odmietol sťažnosť exriaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej. Dnes o tom informovala hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová. Zemková na ústavnom súde napadla pre porušenie svojich základných práv postup výboru pre kultúru a média a uznesenie NR SR, na základe ktorých bola odvolaná z funkcie.
Zemkovú odvolali z postu generálnej riaditeľky RTVS po necelom poldruha roku vo funkcii. Dôvodom bolo, že zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, ktorá sa o výzve dozvedela až dodatočne. Podľa šéfa parlamentného mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku. Keďže plnenie malo presiahnuť 100-tisíc eur, Zemková podľa Jarjabka porušila zákon. Opoziční poslanci NR SR argumentovali, že vyhlásenie súťaže neznamená nevyhnutnosť uzavrieť zmluvu a odvolávanie považovali za nezákonné rovnako ako Zemková. Podľa Zákona o RTVS musí generálna riaditeľka radu informovať o úmysle vstúpiť do zmluvného zväzku, ktorého plnenie prevyšuje 100-tisíc eur. Zákon neuvádza, v akej lehote to má urobiť.



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.