18. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spravodajca televíznej spoločnosti NBC Richard Engel a členovia jeho štábu, ktorých pred piatimi dňami v Sýrii uniesla neznáma skupina, sú už na slobode. Oznámila to dnes NBC s tým, že nikto z členov televízneho štábu nie je zranený. Ako sa uvádza v jej vyhlásení, novinári sú už "bezpečne mimo územia Sýrie".
Sýrska vláda po vypuknutí povstania v marci 2011 sťažila prácu zahraničných novinárov a miestnych ľudí, ktorí im poskytujú správy o tom, čo sa deje v krajine. Tí novinári, ktorým režim Bašára Asada dovolil zostať v krajine a informovať o vývoji ozbrojeného konfliktu, sú pod kontrolou ministerstva informácií. Iným novinárom sa do Sýrie podarilo preniknúť ilegálne s pomocou prevádzačov a pôsobia v krajine bez povolenia úradov.
Ako pripomína agentúra AP, počas 22 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu v Sýrii prišlo o život už viacero novinárov. Medzi nimi je nositeľ viacerých novinárskych cien, francúzsky televízny reportér Gilles Jacquier, fotograf Remi Ochlik a spravodajkyňa britského denníka Sunday Times Marie Colvinová. V Sýrii zomrel aj korešpondent denníka The New York Times Anthony Shadid, ktorý podľahol astmatickému záchvatu.
Engel pôsobí v NBC od roku 2003. Predtým pracoval ako novinár na voľnej nohe pre ABC News, pričom písal aj o americkej invázii do Iraku. Od skončenia Stanfordovej univerzity v roku 1996 žije na Blízkom východe.


Novela srbského trestného zákonníka, ktorú vládny kabinet predložil do parlamentu v Belehrade, neobsahuje už na rozdiel od platnej úpravy záruky ochrany ohrozených novinárov v podobe trestnej sadzby až ôsmich rokov väzenia za ohrozovanie žurnalistov.
Únia novinárov Srbska (UNS) považuje takúto zmenu za predčasnú. Ešte nenadišiel čas konštatovať, že novinári v Srbsku sú bezpeční, uviedla šéfka profesijnej zväzovej organizácie Ljiljana Smajlovičová pre rozhlasovú stanicu B-92. Podľa jej slov sú žurnalisti neustále ešte terčom vražedných vyhrážok.
Momentálne sú viacerí srbskí novinári kvôli opakovaniu tohto javu pod stálou policajnou ochranou. Srbské úrady doteraz neobjasnili tri vražedné útoky na žurnalistov od roku 1994.

Copyright © TASR 2012