25. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Šéf kenskej polície pohrozil novinárom zatknutím po tom, čo informovali o lúpení a zmätku medzi príslušníkmi bezpečnostných síl počas septembrovej masakry v nákupnom centre v Nairobi. Vo štvrtok o tom informovali médiá. Podľa ich údajov David Kimaiyo reportérom v súvislosti s ich správami povedal, že sloboda médií „má svoje hranice“. Ako uviedol, v rámci zákona sa zaoberajú „jednotlivcami, ktorí mohli spáchať trestný čin“ a voči nim aj vyvodia zodpovednosť. Nie je preto potrebné vydávať správy, ktoré roznecujú nenávisť medzi Keňanmi a môžu tak ovplyvniť život tej či onej osoby, povedal Kimaiyo. Policajný zdroj vo štvrtok uviedol, že si na vypočúvanie predvolali dvoch reportérov televíznej stanice KNT, ktorá o udalosti podrobne informovala. Kenská národná komisia pre ľudské práva vyjadrila nad hrozbami polície „znepokojenie“.
Médiá informovali, že záznam z bezpečnostnej kamery z nákupného strediska odhalil lúpenie bezpečnostných síl počas incidentu. Na zázname vidno, ako nesú nákupné tašky, zatiaľ čo iní očividne berú biele škatule z obchodu s mobilnými telefónmi. Podľa tlačových agentúr bolo video natočené vo vchode do supermarketu Nakumatt, kde sa predáva všetko od potravín po televízory.
K útoku na nákupné stredisko Westgate z 21. septembra sa prihlásila somálska islamistická skupina aš-Šabáb. Skupina napojená na al-Kájdu uviedla, že to bola odveta za kenskú intervenciu v Somálsku. Počas štvordňovej drámy zahynulo najmenej 67 ľudí a desiatky ďalších sú nezvestné. Zomreli tiež štyria útočníci.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Za čínskeho novinára Čchen Jung-čoua, ktorého zadržala polícia v súvislosti s poškodzovaním dobrého mena štátneho podniku, sa včera postavila aj štátna Generálna správa pre tlač a publikácie (GAPP). Informovala o tom agentúra Reuters.
"GAPP rozhodne podporuje právo spravodajských médií robiť rozhovory a vykonávať reportážnu činnosť a rozhodne obhajuje bežné a zákonné práva novinárov robiť rozhovory," uvádza sa v článku uverejnenom v časopise Čínska tlač a vydavateľská činnosť, ktorý je orgánom GAPP. "(GAPP) je zároveň rozhodne proti akémukoľvek zneužívaniu práva robiť rozhovory," píše sa v článku s tým, že GAPP prípad Čchen Jung-čoua "pozorne sleduje".
Čínsky tlačový orgán zároveň uviedol, že mu neunikla pozornosť, ktorú udalosti venovali používatelia internetu. Čchengov prípad sa stal veľkou témou na Sina Weibo, čo je čínska obdoba mikroblogovej služby Twitter.
Čínsky štátom podporovaný denník New Express vydal dnes na svojej titulnej stránke už druhú výzvu na Čchenovo prepustenie.
Na Čchena úrady uvalili väzbu po napísaní viac ako desiatich článkov, v ktorých kritizoval finančné operácie v spoločnosti Zoomlion Heavy Industry Science and Technology, ktorá je jednou z najväčších štátom vlastnených firiem na výrobu stavebných mechanizmov. Upozornil na podvody pri predaji, vytváranie nadmerného zisku a zneužívania PR kampaní na očierňovanie konkurentov.
Firma jeho obvinenia rázne poprela a uviedla, že článok uverejnený v denníku New Express poškodil jej obchodnú povesť a spôsobil pokles hodnoty jej akcií na burze v Hongkongu. Tvrdenia v článku Čchen Jung-čoua spoločnosť ešte v máji vo svojom vyhlásení označila za "nepravdivé, nepodložené a zavádzajúce".
Čchenovo zatknutie, ku ktorému došlo v čase silnejúceho tlaku na novinárov, právnikov a používateľov internetu v Číne, spochybňuje nové čínske vedenie a jeho deklarované úsilie vykoreniť úplatkárstvo, napísala agentúra Reuters.

Česká televízia včera večer odvysielala v priamom prenose poslednú predvolebnú debatu deviatich vybraných politických subjektov, ktoré reprezentovali ich predsedovia či volební lídri: Bohuslav Sobotka (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Zdeněk Žák (SPOZ-Strana práv občanov-Zemanovci), Tomio Okamura (Úsvit), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Ondřej Liška (SZ-Strana zelených).
      Debata, ktorú už tradične moderoval Václav Moravec, publikum v pražskom Kongresovom centre zaujalo, ale aj pobavilo. Vystúpenia jednotlivých politikov sprevádzali potleskom, piskotom aj smiechom.
      V diskusii o hospodárskej situácii, ktorú viedli lídri štyroch veľkých strán zastúpených v parlamente, podpredsedníčka ODS Miroslava Němcová okrem iného konštatovala, že ČR prešla krízou "slušne", pretože jej kritizovaná sedempercentná nezamestnanosť je polovičná v porovnaní s nezamestnanosťou na Slovensku. Predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pripustil, že zvýšenie DPH "nebol najlepší krok", ale podľa neho nik nevedel, aká hlboká kríza bude. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pripustil, že "aj opozícia môže mať niekedy pravdu" - hovoril o ČSSD v opozícii. Moderátor mu pripomenul, nech si to pamätá aj v budúcnosti. A líder komunistov (KSČM) Vojtěch Filip doslova povedal, že "socializmus je beh na dlhú trať, nie je to otázka jedného obdobia", keď sa ho Moravec opýtal, za ako dlho je podľa neho možné ho dosiahnuť.
      V ďalšej časti debaty sa predstavitelia piatich subjektov, ktoré sa pokúšajú o zvolenie do Poslaneckej snemovne - KDU-ČSL, ANO, SZ, Úsvit a SPOZ, vyjadrovali k budúcnosti českého penzijného systému a druhému dôchodkovému pilieru.
      Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyvolal smiech výrokom, že "ľudia, ktorí vstupujú do penzijného systému, by mali byť posudzovaní nielen podľa toho, koľko peňazí doň odvedú, ale aj podľa toho, koľko detí odvedú". Vysvetlil, že hovoril o tom, že dôchodky ľudí budú platiť ďalšie generácie. Zhodne so Zdeňkom Žákom (SPOZ) sa zhodli na tom, že druhý dôchodkový pilier treba zrušiť, nedá sa v ňom pokračovať. Tomio Okamura (Úsvit) presadzuje tzv. švédsky model podobne ako Ondřej Liška (SZ). Ten zdôraznil, že vláda a opozícia musia hľadať spoločnú pôdu v otázke penzijného systému, ktorý pretrvá jedno funkčné obdobie. Smiech a piskot, ale potom aj potlesk, si vyslúžil od publika líder ANO Andrej Babiš, ktorý povedal, že ak by bola krajina riadne spravovaná, druhý pilier by nebol potrebný. Potom však uviedol, že ho ANO má vo volebnom programe a "spočiatku bude povinný".
      V poslednej tretine debaty sa zúčastnení vyjadrovali k úlohe prezidenta. Tomio Okamura vyhlásil: "Prezident by mal byť nadstranícky. Mal by ním byť ten, kto potiahne našu krajinu desiatky rokov." Mandát prezidenta je pritom päťročný. Spomínali mená ľudí, ktorých by kandidovali do vlády. Babiš vyhlásil, že "by sa obetoval" a zobral post ministra financií.

      V závere besedy zazneli odpovede jednotlivých lídrov na otázku, aké najväčšie riziko vidia v súčasných predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa v čase televíznej superdebaty začali už v zahraničí - na oboch amerických kontinentoch. Viacerí diskutujúci sa zhodli, že napriek predčasným voľbám nemusí vzniknúť stabilná vláda.

Copyright © TASR 2013