21. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Vládny Smer-SD po vzore Viktora Orbána bojuje proti akejkoľvek verejnej kontrole nad svojimi rozhodnutiami, upozorňuje poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. Vládni zákonodarcovia podľa jeho slov na rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá schválili pozmeňujúci návrh ich straníckeho kolegu Petra Fitza, ktorý zabráni kontrole verejnosti nad rokovaním Rady pre vysielanie a retransmisiu pri prideľovaní licencií na digitálne vysielanie. Podľa tohto návrhu totiž budú utajené nielen rokovania rady o udeľovaní licencií, ale aj zápisnice z rokovania, ktoré sú dnes voľne prístupné. Práve prostredníctvom nich môže každý občan sledovať, ako rozhoduje rada platená z jeho daní, vysvetlil Viskupič.
„Táto vláda ide v šľapajach vlády nášho južného suseda Viktora Orbána. Vládni poslanci potichu prijali absolútne nehorázny návrh. Rozhodovanie o udeľovaní licencií bude v úplnom utajení, bez akejkoľvek verejnej kontroly a pod vedením straníckych nominantov. Akú lepšiu pôdu pre svoje stranícke kšefty si ešte mohli pripraviť?“ tvrdí poslanec obyčajných ľudí.
Viskupič zdôrazňuje, že takéto rozhodnutie prijal vládny Smer opätovne potichu, bez akejkoľvek verejnej diskusie. „Je to zmena zbabelo schovaná do pozmeňujúceho návrhu o veci, s ktorou vôbec nesúvisí,“ dodáva Viskupič. Poslanec za Smer-SD totiž pozmeňujúci návrh podal k novele zákona o vysielaní a retransmisii, zmena sa ale týka zákona o digitálnom vysielaní.
K Viskupičovej kritike vládnych praktík sa pridáva aj jeho poslanecký kolega Igor Hraško. „Na utajenie zápisníc neexistuje žiadne rozumné odôvodnenie. Nahráva to jedine strane Smer a jej straníckym kšeftom. Obávam sa, že malých vysielateľov, zameraných napríklad na folklór či menšinové vysielanie, čakajú ťažké časy,“ tvrdí Hraško.
Výbor pre kultúru a médiá minulý týždeň schválil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého rokovania a hlasovania Rady pre vysielanie a retransmisiu vo veciach udeľovania licencií a registrácie pre digitálne vysielanie budú neverejné.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.