22. 10. 2013

ESĽP priznal Arpádovi Soltészovi odškodné podľa článku o slobode prejavu

ESĽP priznal Arpádovi Soltészovi odškodné
 
podľa článku o slobode prejavu


Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu vydal dnes rozsudok, ktorý dáva za pravdu slovenskému novinárovi Arpádovi Soltészovi v spore s Ústavným súdom SR.
Súdna inštancia Rady Európy pripomenula, že ide o novinára slovenskej štátnej príslušnosti, ktorý v júni 2003 publikoval v denníku Národná obroda článok týkajúci sa zmiznutia A. (podnikateľa a vedúceho obecného úradu), ku ktorému došlo v máji 1997.
V máji 2001 Soltész získal písomné vyhlásenie od bývalého policajta, zapojeného do pátrania po nezvestnom A. Podľa ESĽP dokument obsahoval viacero tvrdení predpokladajúcich, že do zmiznutia A. bol zapletený praktizujúci právnik a podnikateľ D.
Vo svojom článku Soltész uviedol, že noviny majú dôkazy o zapletení D. do prípadu zmiznutia A. Spomínaný právnik následne zažaloval novinára Soltésza za urážku na cti. Soltész sa proti rozhodnutiu odvolal, ale Ústavný súd SR jeho žiadosť v júni 2008 zamietol. Novinár preto podal sťažnosť na ESĽP pre údajné porušenie slobody prejavu.
Tribunál so sídlom v Štrasburgu po preskúmaní prípadu dospel k záveru, že skutočne došlo k porušeniu článku 10 Európskeho dohovoru o ľudských právach. V rámci spravodlivého zadosťučinenia preto priznal slovenskému novinárovi odškodné 14.463 eur ako majetkovú ujmu, 5850 eur ako nemajetkovú ujmu a 3935,10 eur za súdne trovy a náklady.

Copyright © TASR 2013