23. 10. 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Rozvoj digitálneho prostredia spôsobil podľa ministerstva kultúry neistotu nielen na strane autorov, výkonných umelcov, ale aj užívateľov a podnikateľov. Zverejňovanie autorských diel a iných predmetov ochrany na internete malo tiež viesť k spochybňovaniu významu a rozsahu verejnoprávnej ochrany. Situáciu by mohol zmeniť nový autorský zákon, ktorého legislatívny zámer dnes vláda schválila.
"Autori a iní nositelia práv fakticky stratili možnosť kontrolovať každé ich používanie a zabrániť prípadnému neoprávnenému používaniu," upozorňuje ministerstvo kultúry (MK) s tým, že tiež samotní používatelia sa často dostanú do situácie, keď neúmyselne, dokonca niekedy nevyhnutne, porušujú autorské práva. "Tým pádom najmä najmladšia generácia to vníma ako niečo úplne prirodzené," konštatuje rezort, ktorý táto situácia podnietila k úplnej rekodifikácii autorského zákona. Stať sa tak má na budúci rok.
Pripraviť chce nový a flexibilný právny predpis, ktorý zabezpečí efektívnejší výkon autorských práv v medziach európskych a medzinárodných predpisov. Zároveň nebude predstavovať prekážku pre šírenie kultúry, vzdelania a výsledkov výskumu či pre rozvoj internetovej ekonomiky a podporu tvorivosti. "Musí zaistiť rovnováhu medzi ochranou práv ich nositeľov a náležitým prístupom používateľov k chránenému obsahu," avizuje ministerstvo. Zároveň sa posilní miera vymožiteľnosti a kontrola nad organizáciami, ktoré spravujú práva a peniaze autorov.
Zákon bude napríklad riešiť režim spoločného diela. Aktuálna legislatíva sa totiž jednoznačne nezaoberá otázkou výsledku jeho tvorby. Teda, či ide o jediné dielo a či príspevky jednotlivých autorov možno považovať za samostatné, a tým pádom ich aj samostatne použiť. Upraví sa tiež používanie diela vytvoreného na objednávku.
Autorský zákon by mal v rámci rekodifikácie ponúknuť aj legálnu definíciu audiovizuálneho diela. To sa má z hľadiska svojho vzniku zaradiť do skupiny kolektívnych diel.
Pozornosť sa bude venovať aj otázke prevoditeľnosti v oblasti autorského práva. V súčasnosti sa to nedá pri majetkových právach autora a výkonného umelca. V rámci rekodifikácie sa posúdi vhodnosť zavedenia práva autora previesť svoje majetkové práva na tretiu osobu.

Copyright © TASR 2013