26. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Internetová spoločnosť Twitter plánuje získať zo vstupu na burzu 1,4 miliardy USD (1,01 miliardy eur). Oznámila to firma, ktorá vo štvrtok (24. 10.) zverejnila cenové pásmo pre svoje akcie. Informoval o tom server BBC.
      Americká firma uviedla, že plánuje predať 70 miliónov akcií v cene od 17 do 20 USD za akciu. V prípade predaja akcií na hornej cenovej úrovni by spoločnosť získala 1,4 miliardy USD. Vzhľadom na to, že predaj zahrňuje 13 % spoločnosti, ponuka ohodnocuje firmu na 11 miliárd USD. To je omnoho konzervatívnejšie ohodnotenie firmy v porovnaní s predpokladmi niektorých analytikov, ktorí odhadovali trhovú hodnotu firmy na úrovni až 15 miliárd USD.
      Podľa analytikov nižšie ohodnotenie firmy než sami pôvodne predpokladali naznačuje, že Twitter sa chce vyhnúť prepadu akcií, aké zaznamenala po vstupe na burzu spoločnosť Facebook. Upisovacia cena akcií Facebooku bola 38 USD/akcia. V priebehu prvých hodín síce vzrástla na 45 USD/akcia, neskôr sa však prepadla. Niektorí analytici za prepadom vidia práve vysokú cenu akcií. V neskoršom období sa však akcie Facebooku predsa len zotavili a v súčasnosti sa obchodujú na vyššej než upisovacej úrovni
.


Britský premiér David Cameron obvinil dnes Edwarda Snowdena z kauzy NSA a nemenované noviny, že pomáhajú nepriateľom Británie v tom, ako sa vyhnúť sledovaniu spravodajskými službami.
      V doteraz najtvrdšom vyjadrení k tejto téme Cameron na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že v dôsledku úniku tajných informácií spôsobenému Snowdenom je teraz pre Britániu a ďalšie krajiny ťažšie zaisťovať bezpečnosť svojich obyvateľov.
      Cameron vysvetlil, že to, čo robí Snowden a čo robia noviny, ktoré mu pomáhajú, priamo signalizuje ľuďom, ktorí chcú Británii škodiť, ako sa vyhnúť spravodajským službám, sledovaniu a ďalším metódam, uviedla tlačová agentúra Reuters.
      "Toto neurobí náš svet bezpečnejším, toto urobí náš svet nebezpečnejším. Toto pomáha našim nepriateľom," skonštatoval britský premiér. Vyhol sa odpovedi na otázky o možnom zapojení Británie do sledovania. Dodal len, že spravodajské služby si rutinne vymieňajú informácie s ďalšími európskymi krajinami a sú subjektom náležitého dohľadu.
      Cameron v minulosti kritizoval britský denník Guardian, ktorý uverejnil mnohé zo Snowdenových materiálov, v dnešnom vyjadrení však noviny nemenoval.
      Podľa britského premiéra by sa ľudia mali radšej dívať s chladnou hlavou na to, čo spravodajské služby robia, než brať do úvahy "láry-fáry". Skonštatoval, že je mnoho ľudí vo svete, ktorí chcú Británii poškodiť, "vyhodiť do povetria" rodiny a zmrzačiť ľudí. "To je fakt," povedal Cameron.




Zadržaný čínsky reportér sa dnes v štátnej televízii priznal k publikovaniu nepravdivých príspevkov "za peniaze a pre slávu", uviedla tlačová agentúra DPA.
      Čchen Jung-čou povedal, že dostal mnohokrát niekoľko tisíc až desiatky tisícok jüanov za rad negatívne vyznievajúcich článkov o druhej najväčšej stavebnej čínskej firme Zoomlion. Záznam z výsluchu odvysielala čínska televízia CCTV.
      Novinár odmietol identifikovať ľudí, ktorí mu zaplatili. Žiadny z vyše 10 negatívnych materiálov reportér nenapísal celkom sám, dostal prvotný text.
      Čchen (27) pripustil, že v srdci trpel - lebo na jednej strane bol zisk a na druhej strane jeho profesionalizmus. Dodal, že v princípe bolo nemožné mať oboje.
      Novinára zatkli pred týždňom, čo vyvolalo prudkú reakciu jeho novín The New Express so sídlom v juhočínskej provincii Chu-nan. Rozhorčenie sa prejavilo aj na čínskych blokoch a v tamojších médiách.

Copyright © TASR 2013