22. 10. 2013

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Rada pre vysielanie a retransmisiu na dnešnom zasadnutí uložila dve pokuty a tri upozornenia na porušenie zákona. Pokuty sa týkajú vysielateľa programovej služby JOJ a JOJ PLUS, jedna je vo výške 6 638 eur a druhá 5 000 eur. Agentúru SITA informoval riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš.
Rada uložila pokutu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. programovej služby JOJ a JOJ PLUS za to, že nedodal Rade na jej vyžiadanie 15 súvislých záznamov vysielania programov. Pokutu vo výške 5 000 eur dostal ten istý vysielateľ, tentoraz za programovú službu JOJ za porušenie ustanovenia o vysielacom čase vyhradenom reklamným šotom. Tento čas vysielateľ nedodržal 4. mája 2013 v čase od 09:00 do 09:59.
Rada tiež uložila tri upozornenia na porušenie zákona. Dve smerovali k vysielateľovi MAC TV s.r.o. Rada vysielateľa upozorňuje na porušenie objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov v programovej službe JOJ, na oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru. Ide o príspevok, ktorý odvysielali 22. marca 2013 v programe Noviny, jeho názov bol Sektári naštvali dedinu (V ich obci vraj majú sídlo). Príspevok podľa rozhodnutia Rady obsahoval jednostranné informácie o obsahu internetovej stránky fiktívnej bohosloveckej fakulty so sídlom v Hostoviciach a hodnotiaci úsudok redaktorky o obsahu tejto stránky. Upozornenie na porušenie zákona udelila Rada vysielateľovi MAC TV s.r.o. aj za porušenie zákazu sponzorovania doplnkového vysielania televíznej programovej služby, a to za odvysielanie komunikátu Krajina zázrakov 12. marca 2013. Tretie upozornenie na porušenie zákona smeruje k vysielateľovi Rádio VIVA, a.s. Ten Rade na jej vyžiadanie nedodal súvislý záznam vysielania z 25. apríla vo vybraných hodinách.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.