23. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Hádzanárske reprezentácie Slovenska čakajú v najbližších dňoch kvalifikačné vystúpenia v bojoch o postup na vrcholné podujatia. Fanúšikovia, ktorí sa nedostanú do hľadiska, o nič neprídu a budú si môcť pozrieť zverenky trénera Dušana Poloza a zverencov kouča Zoltána Heistera v priamych televíznych prenosoch. "Na základe rozšírenia spolupráce medzi SZH a Chello Central Europe s.r.o. budú oba zápasy reprezentácie žien a domáci duel mužov na Sport1 v priamom prenose," informoval generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides.
Vo štvrtok 24. októbra sa od 19.00 h začne vysielanie duelu ženskej kvalifikácie ME 2014 z Rouenu Francúzsko - Slovensko (rozhodujú Laurellová a Engbergová zo Švédska), v nedeľu 27. 10. o 17.00 h príde na rad zápas Sloveniek s Islanďankami zo Šale (Rumunky Nastaseová a Stancová). V stredu 30. 10. sa od 19.15 h pred televíznymi kamerami Sport1 predstavia aj muži SR, ktorí v rámci I. fázy kvalifikácie MS 2015 privítajú v Považskej Bystrici Cyperčanov (rozhodujú R. Geraets a P. Geraets z Holandska).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Včerajšie schválenie novely zákona o vysielaní a retransmisii bude mať podľa SNS s veľkou pravdepodobnosťou za následok inváziu vysielateľov v maďarčine a nie je vylúčená ani nová vlna vysielacej hegemónie v českom jazyku. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.
Parlament včera, v reakcii na kritiku Európskej komisie (EK), schválil novelu zákona z dielne rezortu kultúry, ktorá umožňuje na slovenskom území prevádzkovať vysielanie v jazyku iného členského štátu Európskej únie (EÚ).
Takéto vysielanie, na rozdiel od menšinového, nemusí byť doplnené o titulky alebo dabing v štátnom jazyku. Na vysielanie tohto typu však musí záujemca získať licenciu, ktorú mu Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) nemusí udeliť, ak nie je v regióne dostatočne zabezpečené aj lokálne informovanie v štátnom jazyku. Tento fakt dnes tvrdo kritizovali zástupcovia Mosta-Híd, podľa ktorých môže RVR svojvoľne zamietať prípadné žiadosti o vysielanie v maďarskom jazyku.
Naopak, podľa SNS bolo riskantné už aj schválenie novely v aktuálnom znení. "Tlak Európskej komisie na Slovensko, aby sa vzdalo povinného používania slovenského jazyka v programoch súkromných vysielateľov, pripomína stredovekú inkvizíciu a neprimeraný zásah komisie do slovenskej kultúrno-jazykovej zvrchovanosti," tvrdí Rafaj.
"Slovenská národná strana (SNS) dôrazne protestuje proti schváleniu novely zákona o vysielaní a retransmisii a ďalšiemu okliešteniu štátneho jazyka v slovenskom mediálnom éteri. Podľa SNS s veľkou pravdepodobnosťou dôjde k invázii vysielateľov v maďarčine a nie je vylúčená ani nová vlna vysielacej hegemónie v českom jazyku. Výsledkom bude ešte menej slovenčiny v audiovizuálnom éteri a slovenským vysielateľom s veľkou pravdepodobnosťou ubudnú aj zdroje z reklamy," dodáva podpredseda SNS. "Zo strany EK, jej vykladačov a servilných ministerských posluhovačov ide o bezprecedentný úrok na štátny jazyk a zradu národnoštátnych záujmov," tvrdí.
"Zákon o štátnom jazyku už pripomína ementálsky syr, v ktorom neustále pribúdajú ďalšie a ďalšie diery výnimiek z povinného a prednostného používania slovenčiny. SNS vyjadruje znepokojenie nad chátrajúcim stavom štátneho jazyka v praxi aj v legislatívnej ochrane," vyhlásil Rafaj. V médiách je podľa neho viditeľný pokles používania spisovnej slovenčiny, v rádiách znie minimum slovenskej hudby.
"V tejto súvislosti je potrebné prehodnotiť politiku aproximácie a implementácie európskeho práva na Slovensku. V pomyselnej tabuľke legislatívnej euroservilnosti je nespochybniteľne európskym lídrom Slovensko," uviedol podpredseda SNS. "Zdá sa, že viacerí politici a ministerskí úradníci stoja pri čítaní rôznych nariadení a smerníc Európskej komisie v pozore a robia servilnú nadprácu pri ich implementovaní, čím znepríjemňujú život slovenskému obyvateľstvu," tvrdí. "Príkladom zbytočného nadšenia, šikanovania, ale aj finančných strát pre občanov bolo zavedenie povinného čipovania psov, mačiek a fretiek. Ukazuje sa, že európske pravidlá nie sú ani Biblia, ani fyzikálny zákon, preto netreba z každej pripomienky nejakého európskeho úradníka robiť na Slovensku ihneď vedu alebo dogmu," uzatvára Rafaj.

Copyright © TASR 2013