16. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia (EK) obviňuje americký internetový koncern Google, že zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu. Informovali o tom agentúry Reuters, AP, DPA a RTTNews.
Komisia zaslala Google zoznam námietok, v ktorom koncern obviňuje, že zneužíva svoje dominantné postavenie na trhoch internetového vyhľadávania v Európskom hospodárskom priestore (EHP) tým, že systematicky uprednostňuje vlastné služby vo výsledkoch vyhľadávania. Podľa názoru EK takéto správanie porušuje protimonopolnú legislatívu Európskej únie (EÚ), pretože znevýhodňuje konkurenciu a poškodzuje spotrebiteľov. Zaslanie zoznamu námietok však neznamená, že výsledky vyšetrovania sú známe dopredu.
EK tiež formálne spustila separátne vyšetrovanie týkajúce operačného systému Android od Google. Vyšetrovanie sa zameria na to, či Google neuzavrel dohody, porušujúce protimonopolnú legislatívu, alebo či nezneužíval svoje dominantné postavenie na trhu operačných systémov, aplikácií a služieb pre inteligentné mobilné zariadenia.
"Obávam sa, že spoločnosť neférovo zvýhodňovala svoje vlastné obchodné ponuky a porušila protimonopolnú legislatívu EÚ," uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. "Ak vyšetrovanie potvrdí naše podozrenia, Google bude musieť znášať právne dôsledky a zmeniť spôsob svojho podnikania v Európe."

Hlavné okruhy francúzskeho štátneho rozhlasu spoločnosti Radio France dnes po 28 dňoch štrajku opäť vysielali v obvyklom režime. Predchádzala tomu dohoda o ukončení protestu, ktorú v utorok uzavreli vyjednávači vlády s predstaviteľmi štyroch z piatich odborových zväzov.
Generálny riaditeľ Radio France, Mathieu Gallet, dnes podľa francúzskych médií informoval, že obvyklé ranné programy dnes odvysielali stanice France Culture, France Info a France Inter. Obnovenie vysielania však neznamená definitívne ukončenie sporu medzi vládou a zamestnancami, aj keď došlo ku kompromisnej dohode ohľadom plánu reforiem vo verejnoprávnom rozhlase.
Štrajkom, najdlhším v štátnom rozhlase za posledných desať rokov, odborári protestujú proti plánovaným úsporám, ktoré majú viesť k zrušeniu až niekoľkých stoviek pracovných miest.
Spoločnosť Radio France má niekoľko spravodajských rozhlasových okruhov a dva orchestre. Spoločnosť je z 90 percent financovaná štátom a tento rok by mala vykázať stratu 21 miliónov eur. Vláda sa však rozhodla, že výšku dotácií pre Radio France v budúcich troch rokoch nezvýši a vyzvala rozhlas, aby znížil svoje výdavky, proti čomu protestovali odborári i zamestnanci. Časti z nich chcelo vedenie Radio France v rámci úsporných opatrení ponúknuť dobrovoľný odchod do dôchodku.
Škrty v rozpočte pre Radio France sú súčasťou širšieho úsilia vlády na podporu vytvárania nových pracovných miest a zníženie výdavkov štátu. Konflikt v tejto spoločnosti však podľa AP ukázal, aké závažné dôsledky môže mať obmedzenie výhod a ochrany zamestnancov, ktoré sú vo Francúzsku vnímané ako veľký výdobytok 20. storočia.
Copyright © TASR 2015