17. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Vydavateľ týždenníka Euro, spoločnosť Mladá fronta, sa nemusia ospravedlňovať lobistovi Ivu Rittig za tvrdenie, že firmy spojené s Rittig zarobili stovky miliónov na solárnom biznise. Vo štvrtok o tom právoplatne rozhodol pražský mestský súd. Lobista sa žalobou na ochranu osobnosti domáhal omluvného listu, verejné ospravedlnenia v Euru a odškodného 100.000 Sk. Podľa súdu ale týždenník použil prípustnú novinársku skratku.

Zdroj : ČT TXT

Ukrajinského novinára Olesa Buzynu, známeho proruskými názormi, včera v Kyjeve zastrelili.
Minister vnútra Anton Heraščenko uviedol na sociálnej sieti Facebook, že Buzynu, ktorý bol do marca šéfredaktorom popredného denníka, zastrelili dnes popoludní výstrelmi z okoloidúceho auta.
Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o vražde vo vyhlásení zverejnenom na internete: "Dnes o 13.20 h (12.20 h SELČ)... dvaja neznámi muži v maskách zastrelili novinára Olesa Buzynu."
Na miesto činu sa dostavil tím policajných vyšetrovateľov.
Buzyna sa v roku 2012 uchádzal vo voľbách o kreslo v parlamente za ruskú stranu a bol známy proruskými názormi, uviedla tlačová agentúra AP.
Heraščenko napísal, že Buzyna bol kľúčovým svedkom v trestnom prípade súvisiacom s proruským zhromaždením v Kyjeve, ktoré bolo zorganizované ako protireakcia na prozápadné protesty na hlavnom kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdane).
Tieto protesty vlani vyústili do úteku vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča z krajiny.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil rýchle a transparentné vyšetrovanie vrážd proruského novinára Olesa Buzynu a bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Olega Kalašnikova, verného zosadenému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
"Ich povaha a politický význam sú jasné - ide o úmyselný čin, ktorý hrá do karát našim nepriateľom," uviedol vo vyhlásení zverejnenom na internete Porošenko.
Buzynu, ktorý bol do marca šéfredaktorom proruského denníka Segodnja (Dnes), zastrelili v stredu popoludní pred jeho domom v Kyjeve výstrelmi z okoloidúceho auta.
Olega Kalašnikova, exposlanca ukrajinského parlamentu za Stranu regiónov bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, našli takisto v stredu večer v Kyjeve zastreleného v jeho byte. Zatiaľ však nie je jasné, či išlo o vraždu alebo samovraždu.
Najmenej šesť bývalých ukrajinských vládnych predstaviteľov z Janukovyčovej éry zomrelo počas uplynulých dvoch mesiacov za rozličných okolností, o ktorých sa polícia vyjadrila, že sú to pravdepodobne samovraždy.

Za poskytnutie interného dokumentu komunistickej strany zahraničnej webovej stránke odsúdil dnes súd v Pekingu 71-ročnú čínsku novinárku Kao Jü na sedem rokov väzenia. Oznámila to agentúra Reuters.
      Kao Jü týmto činom dopustila "nelegálneho vyzradenia štátneho tajomstva cudzincom", informoval 3. ľudový súd prostredníctvom sociálnych sietí.
      Šang Pao-ťün, jeden z právnikov novinárky, ktorú Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) zaradil v roku 2000 za "významný príspevok k zachovaniu slobody tlače a slobody prejavu" a "neskrotnú odvahu" na zoznam World Press Freedom Heroes, vyjadril z verdiktu sklamanie a avizoval, že jeho mandantka sa proti nemu odvolá. Šang tiež na súde kritizoval, že novinárku prinútili k priznaniu hrozbami voči jej synovi.
      Kao Jü zmizla koncom apríla minulého roka. Po mesiaci prehovorila v štátnom rozhlase, kde povedala, že urobila "chybu". Toto vyhlásenie bolo na súde zaradené medzi dôkazy o jej vine.
      Proti najnovšiemu zatknutiu Kao Jü protestovali organizácie ako Reportéri bez hraníc a či Amnesty International. Spojené štáty na marcovom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve vyzvali Čínu, aby novinárku prepustila.
      Kao Jü, ktorá vyznáva liberálne hodnoty, uväznili aj po brutálnom potlačení študentských protestov na pekinskom námestí Nebeského pokoja v roku 1989. Do väzenia putovala s desiatkami ďalších kritikov vlády i vlani pred 25. výročím tejto udalosti, ako aj predtým v rokoch 1993 a 1994.


Copyright © TASR 2015

Spoločnosť OurMedia, ktorá je vydavateľom úspešného spravodajského servera ParlamentníListy.cz, dokončila v týchto dňoch rokovaní so strategickým investorom spoločnosťou WCV WORLD CAPITAL VENTURES CYPRUS LIMITED. V
"ParlamentníListy.cz sú moderným a dynamickým typom internetového média, ktorý s obľubou čítam práve preto, že dáva priestor pre vyjadrenie širokému spektru osobností politického, podnikateľského aj spoločenského života. Práve táto sloboda na kultivované vyjadrenie svojho názoru bez akéhokoľvek pozitívneho či negatívneho zásahu redakcie robí zo servera ParlamentníListy.cz skutočne nezávislé slovenské médium, ktorému nikto nediktuje, čo a ako má písať. Na jeho obsahu sa totiž z podstatnej miery podieľa sami politici, podnikatelia a odborníci z najrôznejších profesií. Práve preto som sa rozhodol, že akcionárskymi vstupom našej skupiny pomôžem ďalšiemu rozvoju tohto mediálneho projektu, "uviedol Ivo Valenta, predseda predstavenstva spoločnosti WCV WORLD CAPITAL VENTURES CYPRUS LIMITED, ktorá je materskou spoločnosťou medzinárodnej skupiny SYNOT.
Cieľom vstupu investora je predovšetkým ďalšie skvalitnenie a rozšírenie pôsobnosti servera ParlamentniListy.cz, ale tiež vstup tohto mediálnej koncepcie do ďalších európskych krajín. Prvou krajinou bude Slovensko, kde by už na jeseň tohto roku mal štartovať sesterský server ParlamentniListy.sk. "Nechceme zostať len u Slovenska, ale vďaka bohatým medzinárodným skúsenostiam našej skupiny sa chceme poobzerať tiež do ďalších európskych krajín," povedal Ivo Valenta a dodal, že pre skupinu SYNOT je vstup na mediálny trh v tomto rozsahu síce novú akvizíciou, avšak regionálne vydavateľstvo patrí do portfólia skupiny už od roku 1999.
"Z pozície akcionára nebude naša skupina zasahovať do činnosti a fungovaní Parlamentných listov. Prichádzame preto, aby sme pomohli tento koncept rozvinúť a mohli sa podieľať na medzinárodnú expanziu, "povedal Ivo Valenta.
"Som rád, že sa holding skupiny SYNOT rozhodol pre akcionársky vstup do vydavateľstva OurMedia. S novými partnermi máme spoločne chuť pustiť sa ako do medzinárodnej expanzie Parlamentných listov, tak do ďalších mediálnych projektov. Verím, že naša vzájomná spolupráca pomôže okrem iného aj posilnenie nezávislosti médií v Českej republike, pretože práve koncept Parlamentných listov je na tejto filozofii postavený, "uviedol Michal Voráček, spolumajiteľ spoločnosti OurMedia.