13. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Život jedného ukrajinského vojaka a šiestich zranených si vyžiadali boje, ktoré sa za posledných 24 hodín odohrávali na východe Ukrajiny.
      Podobne ako v uplynulých dňoch, aj dnes sa obe strany konfliktu navzájom obviňujú z porušovania dohody o prímerí a tvrdia, že druhá strana pri ostreľovaní použila zbrane s kalibrom nad 100 mm, ktoré mali byť v súlade s minským protokolom stiahnuté z demarkačnej čiary.
      Kým ukrajinské velenie informovalo o 18 prípadoch ostreľovania svojich pozícií počas dnešnej noci, "ministerstvo obrany" samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedlo, že jeho vojaci boli terčom paľby vládnych síl za posledných 24 hodín až 66-krát, a to v okolí obcí Širokyne, Horlivka, Jasinovata, Spartak a iných.
      Radnica v meste Doneck dnes vydala vyhlásenie, podľa ktorého noc nadnes bola nepokojná a prestrelky neutíchli ani po svitaní.
      Predstavitelia DĽR dnes popreli správy o smrti novinára, ktorý sa s kolegom pohyboval v oblasti ostreľovaného letiska v Donecku, na jeho predmestí Pisky. Podľa oficiálnych zdrojov DĽR auto novinárov síce dostalo zásah, ale oni vyviazli so zraneniami - jeden s ľahkým, druhý s ťažkým. Auto zasiahla riadená protitanková strela vypálená z pozícií vládnych síl, tvrdia zdroje DĽR.
      Vedenie DĽR súčasne poprelo informácie o používaní zakázaného streliva, z ktorého proruských povstalcov obvinil dobrovoľnícky pluk Krym tvrdiac, že používajú náboje s fosforom.
      Podľa vedenia DĽR takú muníciu možno používať len za predpokladu, že sú k dispozícii reaktívne alebo klasické delá, "aké my vo výzbroji nemáme". "Porozmýšľajte, prečo prichádzajú s takými vyhláseniami deň pred schôdzkou normandskej štvorky," vyzval dnes náčelník štábu síl DĽR Eduard Basurin.  
      Schôdzku normandskej štvorky na dnes do Berlína zvolal nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý pozval rezortných kolegov z Francúzska, Ukrajiny a Ruska, aby prediskutovali realizáciu minskej dohody o prímerí na východnej Ukrajine.

Copyright © TASR 2015

Deň pred celosvetovou premiérou piatej sezóny seriálu Hra o tróny (2011) unikli prvé štyri epizódy na internet. Podľa portálu TorrentFreak zaznamenali tieto štyri časti počas prvých troch hodín od úniku viac ako 100-tisíc nelegálnych stiahnutí. Predstavitelia televízie HBO vyhlásili, že zdrojom úniku bol niekto zo skupiny osôb, ktoré k nim mali povolený prístup. Premiéra úvodnej časti piatej sezóny bola naplánovaná na 12. apríla o 21:00 východného času (v pondelok 13. apríla o 3:00 SELČ), pričom sa tak stalo naraz v 170 krajinách. Piata séria Hier o tróny má celkovo desať častí.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hra o tróny je tretí rok po sebe nelegálne najsťahovanejším seriálom roka. Predlohou je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.