16. 4. 2015

15. Megatrendy a Médiá

15. Megatrendy a Médiá



O otázkach emócií, bulváru, žurnalistickej etike či mediálnych hrách oligarchov diskutovalo počas medzinárodnej vedeckej konferencie Megatrendy a Médiá v Smoleniciach takmer 200 účastníkov zo Slovenska a zahraničia. Podujatie organizuje Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, za ústrednú tému jubilejného 15. ročníka od 14. do 15. apríla zvolila Mediálnu farmu – totemy a tabu.
"Totem je symbol, ktorý poukazuje na skrytú moc médií. Tabu v sebe zahŕňa otázky, o ktorých sa na verejnosti nehovorí, napríklad selekcia medializovaných tém, podsúvanie 'pravdy', záujmy mocenských skupín a vlastníkov médií. Chceli sme tabu poodhaliť, porozumieť mu, hovoriť o problémoch v mediálnej spoločnosti a analyzovať,“ vysvetlila zámer organizátorov prodekanka fakulty Hana Pravdová. Jedným z najvýznamnejších hostí medzinárodného vedeckého podujatia bol jordánsky profesor aplikovanej sociológie Diab Mousa Al-Badayneh, zaoberajúci sa závažnými problémami súčasnej spoločnosti ako chudoba, zločinnosť, terorizmus či problémy v oblasti vzdelávania mládeže v podmienkach Jordánska. V Smoleniciach vystúpil s prednáškou Radikalizácia mládeže vo veku digitalizácie. Vedecká rada UCM mu na slávnostnom zasadnutí udelila čestný doktorát. Súčasťou programu bola aj panelová diskusia na tému Človek v zrkadle mediálnej kreativity.
FMK na konferencii udelila aj svoju výročnú cenu Granátové jablko Mariána Matyáša doktorandke Slávke Mazákovej a novinárke, absolventke fakulty Viktórii Mirvajovej. Ocenenie Briliantt i finančnú odmenu, ktoré FMK udeľuje na podporu inovácií vo vzdelávacích inštitúciách, získali vo svojich kategóriách ich víťazi - Špeciálna základná škola (ZŠ) Hnúšťa za projekt Prekonajme spolu neviditeľnú bariéru – bariéru mlčanlivosti, Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene s projektom Študentskej televízie a Sokratov inštitút z Technickej univerzity vo Zvolene. Medzinárodné centrum mediálnej gramotnosti IMEC, ktoré pri FMK pôsobí, udelilo ocenenia pedagógom ZŠ a stredných škôl za príklady dobrej praxe vo vyučovaní mediálnej výchovy. Informovala Bianka Behonová z PR kabinetu FMK.

Copyright © TASR 2015