6. 9. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sa bude zaoberať sťažnosťou vydavateľa Denníka N na rozhodnutie predchádzajúcej vlády Roberta Fica neodpovedať na otázky redaktorom. Ficova vláda pristúpila k bojkotu po tom, čo Denník N vydal nálepky s karikatúrami Fica. Niektoré ministerstvá a ministri napriek tomu na otázky odpovedali.
Ako pripomína denník, vydavateľ N Press sa na to sťažoval aj na Ústavnom súde SR, ten však sťažnosť v apríli zamietol. Senát zložený z predsedu Milana Ľalíka, Marianny Mochnáčovej a Petra Brňáka to vysvetlil nedostatkom právomocí. Štrasburg zatiaľ nerozhodol o sťažnosti, ale koncom augusta odpísal, že sa ňou bude zaoberať, píše Denník N. „Sťažnosť Denníka N prešla prvým testom, čo znamená, že spĺňa všetky obsahové aj formálne náležitosti a nie je zjavne neopodstatnená. Veľká väčšina sťažností doručených na ESĽP pritom už týmto prvým testom neprejde a je odmietnutá,“ vysvetlil právny zástupca vydavateľa Peter Kubina. Ako dodal, v ďalšej fáze konania bude súd o sťažnosti formálne informovať vládu Slovenskej republiky a pridelí ju na rozhodnutie príslušnému
Tlačová rada ešte vlani v decembri vyjadrila nad postupom premiéra vážne znepokojenie. Jeho rozhodnutie považovala za porušenie slobody tlače obmedzením prístupu novinárov k informáciám.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.