4. 1. 2017

AVF NEWS

AVF NEWS

Ministerstvo kultúry hľadá členov do Rady Audiovizuálneho fondu. Šéf rezortu kultúry Marek Maďarič konkrétne vyzýva osoby pôsobiace v audiovízii na Slovensku, aby predložili návrhy na vymenovanie člena Rady Audiovizuálneho fondu (AVF) z oblasti distribúcie audiovizuálnych diel alebo z oblasti prevádzkovania audiovizuálnych technických zariadení. Ako ďalej informuje referát styku s médiami Ministerstva kultúry (MK) SR na webstránke ministerstva http://www.culture.gov.sk/, návrhy treba doručiť do 13. januára 2017 do podateľne ministerstva alebo poštou na adresu: Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Nám. SNP 33, 813 31 Bratislava v obálke označenej heslom „Návrh kandidáta na člena rady AVF“.
K návrhu na člena Rady AVF treba priložiť: výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace, doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, štruktúrovaný životopis vrátane prehľadu doterajšej odbornej praxe kandidáta v oblasti distribúcie audiovizuálnych diel, alebo v oblasti prevádzkovania audiovizuálnych technických zariadení a čestné vyhlásenie. Podrobnosti možno nájsť na webe MK SR.
Minister kultúry zverejnil výzvu na predkladanie návrhov na vymenovanie člena Rady AVF na základe zákona o Audiovizuálnom fonde. Rada je najvyšší štatutárny orgán fondu, rozhoduje najmä o strategických cieľoch, prioritách a kritériách podpory, aj o spôsobe jej poskytovania. Má deväť členov, z nich jeden je predseda a jeden podpredseda. Rovnomerné zastúpenie v rade majú všetci prispievatelia, príjemcovia podpory a ministerstvo kultúry.
Fond vznikol od 1. januára 2009, keď začal platiť zákon o fonde. Audiovizuálny fond ako nová nezávislá verejnoprávna inštitúcia v nasledujúcom roku 2010 nahradila program Audiovízia, ktorý fungoval v rámci grantovej schémy ministerstva kultúry od roku 2004. Hlavným cieľom fondu je podporiť rozvoj audiovizuálnej kultúry a priemyslu na Slovensku. Fond filmové projekty podporuje zo zdrojov, ktoré získava kombináciou súkromných a verejných zdrojov. Ako píše na svojej webstránke http://www.avf.sk, fond získava zdroje od: verejnoprávnej televízie (5 % z príjmov za reklamu a telenákup), súkromných televízií (2 % z príjmov za reklamu a telenákup), prevádzkovateľov kín (3 centy za každú predanú vstupenku), distributérov audiovizuálnych diel (1 % z príjmov za distribúciu audiovizuálnych diel okrem príjmov z kín) a od prevádzkovateľov retransmisie (1 % z príjmov za poskytovanie retransmisie). Platí pritom zásada, že príspevok štátu nesmie byť nižší ako celková suma príspevkov od neštátnych subjektov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.