3. 1. 2017

Koncesie sú predpokladom nezávislosti RTVS

Koncesie sú predpokladom
nezávislosti RTVS

Dominantné financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu cez tzv. koncesionárske poplatky je predpokladom ich nezávislosti. Návrh na zvýšenie úhrad za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) však ešte v lete zastavila jedna zo strán vládnej koalície – Slovenská národná strana (SNS). Minister kultúry Marek Maďarič si myslí, že nový moment môže do tejto situácie vniesť voľba nového generálneho riaditeľa. „Pretože tí, ktorí sa budú uchádzať o funkciu generálneho riaditeľa RTVS, prídu so svojou predstavou. Ak to budú naozaj ľudia, ktorí poznajú situáciu a ktorí sú profesionáli, tak som presvedčený, že víziu ďalšieho pozitívneho rozvoja budú podmieňovať aj lepším financovaním,“ konštatoval v rozhovore pre agentúru SITA šéf rezortu kultúry. Kandidáta na pozíciu šéfa RTVS si Maďarič predstavuje „ako človeka, ktorý je dobrý manažér, ktorý má skúsenosti s prácou v médiách, ideálne v rozhlase a televízii“.
Minister kultúry v Slovenskej televízii v 90. rokoch pracoval ako dramaturg a v rokoch 2002 až 2004 bol aj podpredsedom vtedajšej Rady STV. Aj z vlastných znalostí televízneho prostredia tvrdí, že RTVS je finančne na hrane a ďalší rozvoj programu nie je možný bez dostatočných zdrojov. Záujemcovia, ktorí sa na jar prihlásia do voľby generálneho riaditeľa RTVS „budú mať určité predstavy a predpokladám, že politici, pretože generálny riaditeľ je volený v parlamente, na to budú nejakým spôsobom reagovať. Uvidíme, či dajú poslanci hlasy niekomu, kto príde s víziou, že RTVS nepotrebuje žiadne ďalšie peniaze, naopak, že má veľa peňazí a možno aj niečo odovzdá späť do rozpočtu. Alebo, či dajú hlasy niekomu, kto bude hovoriť, že nejakým spôsobom potrebuje RTVS viac peňazí. A potom to môže vyvolať ten moment, že sa s tým zas začne niečo robiť,“ domnieva sa Maďarič.
Úhrady za vysielanie RTVS sú podľa ministra kultúry štandardným spôsobom financovania verejnoprávnych médií. Pripomenul, že zámer vlády prijať také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS "stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti" schválili všetky koaličné strany a preto sa aj dostal do programového vyhlásenia vlády. Podotkol, že nie je časovo ohraničený. Keďže akékoľvek zvyšovanie platieb nie je podľa Maďariča ľahké presadiť na konci funkčného obdobia vlády, pripravil a predložil návrh o zvýšení úhrad v prvých mesiacoch vládnej koalície. „Politická realita je taká, že jeden z koaličných partnerov napriek tomu, že to je súčasťou programového vyhlásenia vlády, jednostranne vyhlásil, že takéto zvýšenie nepodporí a súčasne povedal, že príde sám s nejakým riešením,“ konštatoval.
K výzve na odpolitizovanie RTVS, ktorú začiatkom novembra 2016 adresovali slovenskí filmári v otvorenom liste prezidentovi, predsedovi NR SR, poslancom aj ministrovi kultúry, Marek Maďarič podotkol, že v liste medzi iným píšu, že vysielanie RTVS je v posledných rokoch kvalitnejšie. Filmári sú za to, aby o verejnoprávnych médiách nerozhodovali politici, ale profesionáli. Tí by mali byť zastúpení pri voľbe orgánov RTVS a pri tvorbe programovej skladby verejnoprávnych médií. Podľa ministra kultúry to nemusí byť ideálny model, príkladom sú spory okolo obdobného zámeru v Českej republike. Za záruku autonómie verejnoprávneho médiá Maďarič považuje skôr viac zdrojov od koncesionárov, ktoré by priniesli viac kvalitného programu, nezávislého a objektívneho spravodajstva. „Platenie poplatkov je demokratický občiansky akt, ktorý má svoju veľkú politickú hodnotu. Nie každý si to môže uvedomovať. Ja vidím cestu k zachovaniu nezávislosti RTVS v jej lepšom financovaní prostredníctvom úhrad,“ dodal v rozhovore pre agentúru SITA minister kultúry.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.