3. 1. 2017

Zomrela Štefánia Pepka Slobodová

Zomrela Štefánia Pepka Slobodová
Štefánia Pepka Slobodová s Jozefom Bednárikom

Slovenské amatérske divadlo opustila 2. januára jedna z jeho výrazných osobností. V Zelenči pri Trnave vo veku 59 rokov náhle zomrela herečka Z-divadla Štefánia Pepka Slobodová.
Bola priateľkou a múzou režiséra Jozefa Bednárika. V období najväčšej slávy tejto divadelnej scény ju obsadil do hlavných úloh oceňovaných inscenácií ako Guľôčka a Matka Guráž a jej deti a výrazné postavy stvárnila aj v ďalších ako Don Juan, Premena, Mŕtve duše, Impresário zo Smyrny.
Za svoje majstrovstvo na divadelných doskách získala ako vôbec prvá ochotnícka herečka Cenu Jozefa Kronera. Ceny si odniesla z festivalov v Československu, okrem iných z Jiráskovho Hronova, Scénickej žatvy v Martine, ale nadchla odborníkov i divákov aj na festivaloch v Monte Carle, Japonsku, Francúzsku, Nemecku, Belgicku, Rakúsku či Veľkej Británii. V roku 2001 o nej režisér Fedor Bartko nakrútil dokumentárny film Pepka.
Posledná rozlúčka so zosnulou bude vo štvrtok 5. januára o 14. hodine v Zelenči. Informoval manažér Z-divadla Ľubomír Jedlička.

Copyright © TASR 2016