12. 1. 2017

MV SR: Demagogický denník SME

MV SR: Demagogický denník SME


Ministerstvo vnútra SR sa ohradzuje voči dnešnému tvrdeniu denníka SME, ktoré polemizuje o pravdivosti výrokov politikov. Používa totiž vyjadrenia, ktoré minister vnútra Robert Kaliňák nikdy nepovedal. Denník SME v dnešnom vydaní tvrdí, že výrok „Korupciu v najvyšších miestach nemožno stíhať, pretože neexistuje.“ povedal minister vnútra. Graficky ho totiž na titulnej strane zobrazil v úvodzovkách, čo sú interpunkčné znamienka, označujúce priamu reč alebo citáty respondentov.
Ministerstvo sa pritom pred niekoľkými dňami voči interpretácii tohto výroku niektorých médií už ohradilo prostredníctvom platenej textovej správy v tlačových agentúrach, ktorú rozposlalo všetkým médiám vrátane denníka SME. V nej sme jasne vysvetlili, že pri interpretácii výrokov ministra vnútra R. Kaliňáka sa novinári priamou otázkou opýtali na korupciu na najvyšších miestach – úrade vlády či u ministrov a ich prípadne stíhanie, a čo hovorí na výrok prezidenta, že situácia v roku 2016 s korupciou je neudržateľná. Na čo minister odpovedal otázkou: „Pán redaktor, na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli najvyšší predstavitelia páchať. Povedzte mi jeden príklad za minulý rok, kde na najvyšších poschodiach politiky bola spáchaná korupcia, prosím aspoň jeden. Povedzte mi aspoň jeden. Neviete. Nestala sa. Ani vy tú informáciu nemáte a ani ja ju nemám.“ (ZDROJ: TASR). Ani jeden z novinárov na to odpovedať nedokázal. Minister teda výrok, ktorý mu niektorí novinári úmyselne vkladajú do úst, nikdy nepovedal.
Takáto interpretácia zo strany Denníka SME je preto účelová a demagogická, a ak teda chce písať a hovoriť o tom, kto koľko pravdivých výrokov a titulkov povie alebo napíše, mal by v prvom rade začať vo svojich radoch. Samotný demagóg.sk je pri interpretácii výrokov netransparentný, keď v minulosti za nepravdivý výrok ministra označil aj vetu o preferenčných hlasoch, ktoré získal vo voľbách. Minister v diskusii O 5 minút 12 uviedol, že v roku 2012 získal vo voľbách 459-tisíc hlasov. Faktom je, že v parlamentných voľbách 2012 dostal od ľudí až 485 594 hlasov, teda o 25-tisíc viac ako si v diskusnej relácii priznal.