19. 6. 2018

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Ohováranie zostáva trestným činom. Národná rada SR totiž odmietla novelu Trestného zákona, ktorou chcela opozičná SaS tento delikt zrušiť.
"Trestný čin ohovárania býva zneužívaný na šikanovanie kritických novinárov za zverejňovanie informácií, ktoré upozorňujú na korupciu politikov a ďalšie negatívne javy v spoločnosti," upozorňovali poslanci SaS.
Poukazujú, že zakázať trest odňatia slobody za ohováranie odporúčalo európskym štátom Parlamentné zhromaždenie Rady Európy už v roku 2007. "Podľa viacerých expertov má Slovensko najvyššie tresty odňatia slobody za trestný čin ohovárania v Európe," doplnili poslanci.
Podľa zákonodarcov niektoré európske krajiny neumožňujú za trestný čin ohovárania uložiť trest odňatia slobody, ale len pokutu. "Iné krajiny trestný čin ohovárania zrušili úplne," uvádzajú.

Množstvo reklamy vysielanej v televíznom a rozhlasovom vysielaní sa neobmedzí. Národná rada SR totiž odmietla novelu zákona o vysielaní a retransmisii z dielne kotlebovcov.
Novela mala plošne obmedziť množstvo reklamy vysielanej v televíznom alebo rozhlasovom vysielaní na maximálne päť percent z celkového denného vysielacieho času. Zároveň mala skrátiť vysielací čas vyhradený reklamným šotom a telenákupným šotom počas jednej celej hodiny z 20 percent na maximálne desať percent, a to s platnosťou pre všetky médiá počas celého dňa.
Novela mala tiež desaťnásobne zvýšiť pokuty pre prevádzkovateľov televíznych a rozhlasových staníc za nedodržanie zákona. "Súčasnú výšku pokút totiž považujeme za neprimerane nízku a pre veľké mediálne spoločnosti za nedostatočne odstrašujúcu," doplnili.
Kotlebovcom neprešiel ani návrh, aby sa príspevok pri narodení dieťaťa vyplácal na princípe zásluhovosti. Rovnako neuspeli s predĺžením materskej dovolenky na tri roky a s úpravou jej výšky.

Copyright © TASR 2017