21. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Odbory Českého rozhlasu (ČRo) žiadajú, aby vedenie upustilo od avizovaného prepúšťania. Spísali otvorený list, ktorý za hodinu podpísalo vyše 100 pracovníkov. ČTK to dnes povedal ich predseda Jiří Hubička. Generálny riaditeľ ČRo René Zavoral na začiatku mesiaca oznámil, že verejnoprávne médium v ​​nasledujúcich mesiacoch prepustí najmenej 100 z 1500 zamestnancov. Odôvodnil to úsporou nákladov na zamestnancov kvôli chystanému zvyšovanie platov aj zmenou zákona o DPH.
Odborári uviedli, že nepriaznivú finančnú situáciu Českého rozhlasu nezavinili zamestnanci, a preto nemôžu na unáhlené riešenie situácie doplatiť stratou miesta. Za vývoj finančnej bilancie podľa nich nesú zodpovednosť predstavitelia manažmentov - minulých aj súčasného. Napriek tomu ešte 5. júna 2018 trval generálny riaditeľ na tom, že nebude usilovať o zvýšenie koncesionárskych poplatkov, dodali.
Proti tomu, že by Český rozhlas bol v nepriaznivej finančnej situácii sa dôrazne ohradil jeho hovorca Jiří Hošna. "Je to úplný nezmysel, ekonomika Českého rozhlasu je stabilizovaná, hospodárime s vyrovnaným rozpočtom," povedal dnes ČTK. Zopakoval, že jedným z hlavných dôvodov kroku je to, aby ČRo mohol pridať peniaze súčasným zamestnancom a bol konkurencieschopný na trhu práce. "Musím odmietnuť, že by šlo nesystémové prepúšťanie," dodal.
Odbory dnes ďalej uviedli, že zber podpisov pod otvorený list potrvá do 27. júna. Iniciátori listu odovzdali text vedenie Českého rozhlasu a následne ho zaslali na vedomie Rade Českého rozhlasu, Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie, volebnému výboru Poslaneckej snemovne, Českomoravskej konfederácii odborových zväzov a ministerstvu kultúry SR.
Plánované zníženie počtu pracovných miest o tri percentá sa má týkať všetkých divízií, ďalších päť percent potom budú musieť usporiť vybrané úseky, ktorých sa doteraz personálne zmeny týkali len minimálne. Napríklad zo spravodajstva, v ktorom pracuje 323 ľudí, by malo odísť 20 až 25 zamestnancov. Personálne náklady tvoria 59 percent rozpočtu Českého rozhlasu.
Platy sa majú zvýšiť v dvoch vlnách. Vďaka usporenými financiám by mohli pracovníci divízií, ktorých sa bude týkať prepúšťanie významnejšie, dostať pridané na jeseň. Plošné zvýšenie miezd pre všetkých zamestnancov Českého rozhlasu je potom možné očakávať od januára budúceho roka. Priemerná mzda v ČRo bola vlani 37.901 českých korún .
Český rozhlas bude pri personálnych zmenách podľa skoršieho vyjadrenia Hosni postupovať v súlade s platnými zákonmi, podľa platnej kolektívnej zmluvy s odborovou organizáciou a čo najcitlivejšie. Všetci zamestnanci, ktorí budú z Českého rozhlasu odchádzať, budú mať možnosť uzatvoriť dohodu o ukončení pracovného pomeru, a získať tak navyše dva priemerné mesačné zárobky nad rámec kolektívnej zmluvy.
Ďalším dôvodom pre nutné vytvorenie úspor je novela o DPH, pripravovaná ministerstvom financií. Kvôli tomuto legislatívnemu kroku by mohol Český rozhlas prísť vo svojom ročnom rozpočtu o sumu okolo 120 miliónov korún. Hošna povedal, že ČRo sa bude snažiť v Snemovni o pokračovaní výnimky, ktorá by ho od tejto straty uchránila. "Budeme sa usilovať aj o to, aby bol navýšený rozhlasový poplatok, pretože od roku 2005 jeho výška stagnuje," dodal.
Osobné náklady ČRo sa pre tento rok majú medziročne zvýšiť o jedno percento na 983 miliónov korún. Verejnoprávne firma má tento rok hospodáriť s nákladmi a výnosmi 2,253 miliardy korún. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milióna českých korún vyššie ako vlani. Hlavným príjmom ČRo sú koncesionárske poplatky. Tento rok zostali zachované na 45 českých korún . Výber koncesionárskych poplatkov by mal tento rok vzrásť o päť miliónov korún na 2,075 miliardy českých korún.

Americká televízia ABC News v stredu omylom vypustila do sveta informáciu, že bývalý šéf volebného štábu Donalda Trumpa Paul Manafort sa priznal k zabitiu piatich ľudí. Mylná správa sa objavila na obrazovke počas prenosu stretnutia prezidenta s kongresmanov, na ktorom šéf Bieleho domu oznámil zrušenie kritizovanej praxe odoberanie detí prisťahovalcom zatknutým na hranici.
Manaforta FBI obvinila z niekoľkých vážnych zločinov vrátane prania špinavých peňazí, finančných machinácií a nelegálneho lobingu. Obvinenie zo zabitia či vraždy ale medzi nimi nie je. Manafort, ktorý v roku 2016 viedol Trumpov volebný štáb päť mesiacov, akékoľvek previnenie odmieta.
Ako sa správa do vysielania dostala a kto ju vyrobil, nie je jasné. Televízia ABC, ktorú Trump radí medzi "lživé" médiá spolu s ďalšími spravodajskými televíziami a denníkmi, sa za nehodu ospravedlnila divákom aj Manafortovi, ktorý od minulého piatku čaká vo väzbe na súd. "Takúto chybu nie je možné ničím ospravedlniť," uviedla televízia.
Trump, ktorý je zanieteným divákom televízneho spravodajstva, na chybu upozornil na twitteri. "Pozrite sa, čo z ABC News vypadlo. Počítam, že to pripravili aj s trinástimi demokratmi, ktorí stoja na čele honu na čarodejnice," napísal prezident s použitím obratu, ktorým označuje pátranie FBI po ruskej stope v prezidentských voľbách.

Copyright © ČTK 2018

Škótsky herec David Tennant, ktorý je známy napríklad zo seriálu Doctor Who (2005), si zahrá v novom pripravovanom seriáli televízie BBC s názvom There She Goes. Päťdielna komediálna dráma, ktorú odvysiela stanica BBC Four, sa zameria na deväťročné dievča Rosie s vážnymi vrodenými poruchami učenia a jej každodenný život. Štyridsaťsedemročný rodák z Bathgate stvárni otca hlavnej hrdinky.
Tvorcom projektu je Shaun Pye, ktorý sa pri jeho tvorbe inšpiroval vlastnými skúsenosťami s dcérou trpiacou chromozomálnou poruchou. Okrem Tennanta si v seriáli zahrá aj Jessica Hynes, ktorá sa s ním predstavila aj v troch epizódach spomínaného Doctora Who. Štyridsaťpäťročná herečka sa ujme roly matky Rosie, ktorú stvárni Miley Locke. O produkciu seriálu sa postará spoločnosť Merman. Nakrúcanie odštartuje v júli.
David Tennant v kultovom seriáli Doctor Who, známom aj ako Pán času, účinkoval v rokoch 2005 až 2010, pričom sa predstavil ako Desiaty Doktor. Zahral si tiež Bartyho Croucha Juniora vo filme Harry Potter a Ohnivá čaša (2005), lovca upírov Petra Vincenta v remakeu hororovej komédie Fright Night (2011) alebo záporáka Kilgravea v seriáli Jessica Jones (2015). Predstavil sa aj v hlavných úlohách seriálov Single Father (2010), Broadchurch (2013 - 2017) a Gracepoint (2014).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.