23. 6. 2018

Audiovizuálny fond zatiaľ neodpovedal na otázky poslancov


Audiovizuálny fond zatiaľ 
neodpovedal na otázky poslancov

Poslanecký prieskum zatiaľ nepriniesol uspokojivé odpovede na moje otázky, tvrdí poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Renáta Kaščáková po prieskume, ktorý poslanci z Výboru NR SR pre kultúru a médiá začali tento týždeň na Audiovizuálnom fonde (AVF) v súvislosti s podozreniami na nezákonné praktiky pri rozdeľovaní verejných financií. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, otázky tímlíderky SaS pre kultúru smerovali najmä k príprave veľkofilmu Generál, na ktorý od roku 2013 AVF schválil dotácie na vývoj a produkciu v celkovej výške 897 900 eur.

Sporné sú podľa Kaščákovej najmä už vyplatené čiastky spolu za 247 900 eur na vývoj a produkciu filmu. Ich vyplatenie totiž bolo podmienené dodaním výstupov ako napríklad technický scenár vo verzii pre nakrúcanie, finálny zoznam výrobného štábu, finálne herecké obsadenie, dokumentácia z uskutočnených kostýmových skúšok a podobne. Termín dodania bol do konca roka 2017.
Pýtam sa, ako mohli byť tieto výstupy reálne dodané, keď v októbri z projektu odišli kľúčoví členovia tímu vrátane režisérky a hlavného kameramana a finálny výrobný štáb dodnes nie je známy? Prieči sa to logike,“ uviedla ďalej Kaščáková. Samotný producent v médiách pred pár dňami oznámil, že sa práve začína prepisovať scenár. Tvrdil, že v týchto dňoch bol prizvaný k spolupráci nový režisér a prvá klapka má padnúť 12. júla 2018. Takisto verejne priznal, že stále nemá potvrdených koproducentov a dnes ich ešte iba oslovuje. Jediné zdroje, ktoré má zatiaľ k dispozícii, sú podľa jeho slov zatiaľ iba tie od štátu. Preukázanie schopnosti spolufinancovať film je pritom takisto povinnou náležitosťou zmlúv, a to čiastočne dokonca ešte pred ich podpisom.
Poslankyňu tiež prekvapilo, s akou vehemenciou vedenie fondu obhajuje časové a vecné posuny prípravy projektov ako bežnú všeobecnú prax. „Zmluvy sa podľa mňa majú dodržiavať a posuny sú možné až po riadnej vzájomnej dohode. Obzvlášť, ak ide o verejné financie," myslí si Renáta Kaščáková, ktorá požiadala AVF o nahliadnutie ku všetkým podkladom, na základe ktorých boli vyplatené dotácie na film Generál.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.