21. 6. 2018

Zomrel František Švihlík

Zomrel František Švihlík

Vo veku 76 rokov zomrel včera v hospici v Chrudimi divadelný a filmový herec František Švihlík. Švihlík ​​vstúpil do širšieho diváckeho povedomia postavou policajného fotografa Nemca v obľúbenom televíznom seriáli Četnické humoresky. Na seriálu sa nepodieľal len ako herec, ale bol tiež pomocným režisérom.
"František sa rok a pol liečil s rakovinou, od Vianoc na tom bol horšie a chodil s pomocou francúzskych palíc.. Asi pred mesiacom sa jeho stav rapídne zhoršil, odviezli ho na interne do Havlíčkovho Brodu a pred dvoma týždňami ho presunuli do hospicu v Chrudimi," povedala ČTK Mária Krajíčková, ktorá sa s hercom priatelila takmer 40 rokov.
Podľa webu csfd.cz pochádzal Švihlík ​​z Horní Měcholupy. Vyučil sa elektrikárom a v tomto odbore tiež pracoval, ale zároveň sa venoval divadlu. Jeho skúsenosti s herectvom viedli k pokusom o štúdium na DAMU v Prahe a JAMU v Brne, neuspel ale u prijímacieho konania.
Pôsobil v Krušnohorskom bábkovom divadle v Tepliciach a ďalších oblastných scénach. V roku 1987 získal angažmán v Mestských divadlách pražských, kde bol až do odchodu do penzie.
Jeho filmovým debutom bola postava strážneho Polnočného kráľovstva v rozprávke Ako sa budia princezné v roku 1977. V 80. rokoch potom dostal menšie príležitosti od významných filmových tvorcov Jiřího Svobodu a Víta Olmera, v postavách sebavedomých mužov s pokriveným morálnym profilom sa objavil vo filmoch Antonyho šanca a Bony a klid. Od 70. rokov pracoval Švihlík ​​príležitostne tiež pre televíziu. Účinkoval napríklad v seriáloch Dobrodružstvá kriminalistiky alebo Detektív Martin Tomsa.

Copyright © ČTK 2018