3. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ponuka audiovizuálnych internetových platforiem ako Amazon či Netflix, ktoré poskytujú službu video na požiadanie, bude musieť z 30 percent tvoriť európska tvorba. Novelu smernice na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu schválili poslanci Európskeho parlamentu. Prevádzkovatelia serverov pre zdieľanie videí takisto budú musieť od roku 2020 povinne odstraňovať obsah, ktorý podnecuje k násiliu a nenávisti.
"Klasická médiá, ako je televízia a rozhlas, už dnes musí plniť rad povinností voči svojim divákom a poslucháčom, ktoré sa doteraz na poskytovateľa služieb prostredníctvom internetu nevzťahovali. Hľadali sme vyvážené riešenie medzi tým, čo by sme si priali, teda kvalitný a bezpečný obsah, a medzi možnosťami poskytovateľov, "uviedla k dnešnému hlasovanie česká ľudovecká europoslankyňa Michaela Šojdrová. Dodala, že hlasovanie uzavrelo dvojročnú diskusiu o podobe revízie smernice, na príprave ktorej sa podieľala.
Kvóty na európske diela v katalógoch streamovacích serverov majú za cieľ podporiť európsku kinematografiu. Opatrenie ale môžu jednotlivé únijné krajiny zmierniť, pokiaľ nebude podmienkam možné splniť. Miernejšie pravidlá môžu členské štáty tiež uplatňovať v prípadoch, že servery budú mať len nízku sledovanosť.
Limit minimálneho podielu európskej tvorby v ponuke sa týka spoločností, ktoré poskytujú platenú službu video na požiadanie, čo je obdoba internetovej verzie videopožičovne. Tieto spoločnosti tiež budú musieť prispievať na rozvoj európskej audiovizuálnej produkcie, a to buď priamymi investíciami do takého obsahu, či platbami do národných fondov. Výška príspevkov by mala proporčne vychádzať z tržieb služby videa na požiadanie v konkrétnych únijných krajinách.
Súčasťou novely nie je žiadny systém automatického filtrovania nahraného obsahu, poskytovatelia služieb by ale mali mať vlastné účinné postupy, ako závadné príspevky blokovať. Užívatelia navyše budú mať možnosť sporný obsah nahlásiť. V takomto prípade servery, okrem iného Facebook či YouTube, budú musieť rýchlo preveriť, či je všetko v poriadku.
"Poskytovatelia platforiem pre zdieľanie videí budú zodpovední za odstránenie obsahu, ktorý poškodzuje zdravý vývoj detí, ako je pornografia a násilie. Tento škodlivý obsah bude musieť byť odstránený okamžite, akonáhle sa objaví, vysvetlila Šojdrová ochranu detských užívateľov.
Smernica tiež poskytovateľom televízneho vysielania ďalej upravuje podmienky pre umiestňovanie reklamy. Tá teraz bude tvoriť maximálne 20 percent v časoch od 6:00 do 18:00 a od 18:00 do 24:00.

Kandidatúru Petra Štěpánka do takzvanej veľkej vysielacej rady (RRTV) podľa informácií ČTK z rokovania poslaneckého klubu vládneho hnutia ÁNO odmietla podporiť veľká časť poslancov, proti sa postavil aj premiér a predseda ANO Andrej Babiš. Na stiahnutie kontroverznej nominácie vyzvali ANO ľudovci, s nomináciou nesúhlasili ani ďalšie opozičné strany a zástupcovia vládnej ČSSD. Štěpánek sám odvolal svoj súhlas s kandidatúrou. Vo včera zverejnenom dokumente uviedol, že o nomináciu sa neusiloval a prekvapilo ho, keď ho poslanci do rady navrhli. Podľa kritikov bývalý člen rady Štěpánek verejne vyhlasoval, že chce zničiť Českú televíziu. Médiá uviedla, že kritizoval aj ANO a Babiša.

Copyright © ČTK 2018