4. 10. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Tlačová agentúra (TA) SR dosiahla v prvom polroku 2018 plusové hospodárenie. Hodnotené obdobie ukončila so ziskom vo výške 182.630 eur. Súhrnné náklady dosiahli výšku 2.520.369 eur, celkové výnosy sumu 2.702.999 eur. Vyplýva to zo správy o činnosti TASR za prvý polrok 2018, ktorú výboru predstavil generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. Správu poslanci vzali na rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá na vedomie.
Správa tiež uvádza, že TASR si splnila zákonné úlohy a bola vo svojom spravodajstve slobodná a nezávislá. Vydala 140.263 multimediálnych správ, z toho slovných bolo 75.770 správ, zvukov 7125, fotografií 53.528 a videospráv 3840. "Spravodajstvo nebolo v prospech či v neprospech žiadnej politickej, hospodárskej, náboženskej, etnickej alebo inej záujmovej skupiny. Spravodajstvo objektívne, vyvážene a aktuálne reflektovalo dianie na Slovensku i v zahraničí," zdôraznil Puchala.
Vyzdvihol zavedenie brief správ, ktoré "významne zrýchlili cestu informácie od zdroja až ku klientovi", a tiež vytvorenie maďarského servisu. "Servis začal vychádzať od februára a rýchlo si získal celý rad odberateľov doma i v zahraničí. Ide o významný akt smerom k národnostnej menšine. Vďaka tomu dostali obyvatelia Slovenska maďarskej národnosti možnosť byť informovaní z oficiálneho kredibilného verejnoprávneho zdroja v ich jazyku," vysvetlil.
Poukázal aj na novú rubriku slovenčina. "Dvakrát do týždňa sa venuje kultivovaniu spisovného jazyka. Cyklus prináša praktické rady, ako sa vyhnúť chybám pri používaní jazyka," priblížil. K téme TASR pribudol aj nový produkt - seriál o slovenských zaujímavostiach. TASR sa tiež významne podieľa na propagácii a šírení informácií o osmičkových výročiach, a to nielen v servisoch agentúry, ale i na svojich weboch.
TASR tiež uzatvorila zmluvu so Združením miest a obcí Slovenska. "Všetky servisy TASR sú tak dostupné pre všetky mestá a obce na nekomerčné účely. Táto spolupráca sa intenzívne rozvíja aj prostredníctvom nového webu obce.tasr.sk," podotkol s tým, že TASR rozšírila aj spoluprácu s nemeckou DPA a ďalšími agentúrami, pracuje len s kvalitnými zdrojmi.
Agentúra dohodla nové zmluvy s veľkými mediálnymi klientmi, ako je News and Media Holding, TV Markíza, Mafra Slovakia, Petit Press, RTVS. "Získala celý rad nových menších mediálnych klientov. Žiadne médium neukončilo spoluprácu s TASR. Kľúčový segment médií zaznamenal v prvom polroku 2018 nárast o sedem percent v porovnaní s prvým polrokom 2017," doplnil Puchala.
Zároveň informoval, že šéfredaktor TASR Marián Kolár sa uchádzal o členstvo v Rade Európskej aliancie tlačových agentúr EANA, kde získal 13 hlasov, protikandidát ich dostal 16. Agentúra ďalej posilnila spravodajské posty v regiónoch a zahustila aj sieť fotografov. Na olympijské hry v Pchjongčchangu vycestovala historicky najväčšia výprava TASR.
"Nemám žiadne negatívne súvislosti k správe, obsahuje celý rad pozitívnych vecí, s ktorými nemám problém sa stotožniť," uviedol poslanec Smeru-SD Miroslav Číž, ktorý by prijal viac informácií z Bruselu. Puchala poukázal, že TASR má spravodajcu v Bruseli a informuje o dianí. Súhlasí, že vždy je čo zlepšovať. Peter Marček (nezaradený) sa pýtal, či TASR neplánuje obnoviť spoluprácu s agentúrou Sputnik. "Nie, neplánujeme. Nie je to potrebné," odpovedal Puchala.
Renáta Kaščáková z SaS kritizovala financovanie TASR. Generálny riaditeľ vysvetlil, že agentúra dostáva peniaze na špecifické úlohy, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) odmieta spochybňovanie financovania TASR.


Opozícia oceňuje návrat relácie Reportéri na obrazovky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Miroslav Číž zo Smeru-SD má k relácii výhrady, reportáž o únose Vietnamca sa mu nezdala objektívna. Podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) to bola dobrá reportáž.
"Musel som to v polovici vypnúť," povedal Číž o Reportéroch s reportážou o únose. Spochybnil objektivitu reportáže, videl politické záujmy. "To, ako pán Číž vystúpil, potvrdzuje, že to bola dobrá reportáž," zdôraznil Maďarič s tým, že relácia má iritovať a vyvolávať diskusiu.
Predseda výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek pripomenul, že v čase zastavenia Reportérov sa viedla kampaň proti RTVS, ale po ich návrate sa nikto televízii neospravedlnil. "Ja očakávam ospravedlnenie RTVS od všetkých, ktorí spochybňovali návrat Reportérov," vyhlásil.
Reagoval tak na vyjadrenie Natálie Milanovej z OĽaNO, ktorá ocenila návrat Reportérov. Z návratu sa teší aj Viera Dubačová (nezaradená). Ona a poslanec SNS Karol Farkašovský sa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka pýtali na situáciu v spravodajstve po odchode viacerých redaktorov. Kým Dubačová si myslí, že spravodajstvo odchodom týchto redaktorov kvalitatívne utrpelo, Peter Marček (nezaradený) si myslí, že mu odchody pomohli. Tvrdí, že správy začali byť "po odchode kindermanažmentu" objektívnejšie.
"Redakcia spravodajstva funguje v štandardnom režime. Mňa nijako netešili veci, ktoré sa v spravodajstve diali. Riešili sme ich spôsobom, ktorý sme považovali za správny. Ukázalo sa, že spravodajstvo je stabilizované, funkčné. Nie je dokonalé, ale som rád, že katastrofické scenáre, ktoré tu boli načrtávané, sa nepotvrdili," reagoval Rezník.
Doplnil, že investigatíva neznamená byť protivládny alebo protiopozičný. "Ale ísť do hĺbky," doplnil. V súvislosti s reláciou Reportéri Rezník uviedol, že súhlasí s názorom, že žurnalista nemá byť kat, ale má sa snažiť o hĺbkovú investigatívu, skúmať fakty a súvislosti. "Niekedy sa nám to darí viac, inokedy menej," podotkol.

Copyright © TASR 2018