4. 10. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Advokátka obvineného v kauze vraždy Jána Kuciaka Zoltána A. Lívia Kňažíková sa ohradzuje voči vyjadreniam, že jej klient spolupracuje s vyšetrovacím tímom a označil Mariána K. za objednávateľa vraždy. Informuje o tom portál TV JOJ noviny.sk. Podľa televízie Markíza potvrdila advokátka Zoltána A. medializované informácie, že jej klient označil Mariana K. za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka. Podľa vyjadrenia pre TV JOJ však v krátkom telefonickom rozhovore mená ako Marián K. a Alena Zs. vôbec nezazneli. "Vyslovene popieram, že by som takéto informácie podala," uviedla pre televíziu Kňažíková.
Portál pripomína, že podnikateľ Zoltán A. bol podľa dozorujúceho prokurátora sprostredkovateľom medzi objednávateľkou Alenou Zs. a strelcom Tomášom S. "Zoltán A. má veľké dlhy. Potvrdila ich aj Finančná správa SR," napísal portál s tým, že má ísť o sumu viac ako 133 000 eur.

Obvinení z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej pravdepodobne plánovali aj vraždu prokurátora. Podľa informácií TV JOJ vraždu prekazila policajná akcia News, pri ktorej pred týždňom v Kolárove a Komárne zadržali podozrivých z Kuciakovej vraždy.
Niektorí zo zadržaných podľa informácií TV JOJ plánovali vraždu jedného z najvyššie postavených prokurátorov. Vražda sa mala údajne stať v najbližších dňoch v obci na západnom Slovensku, v ktorej prokurátor býva. Polícia dnes zaisťovala kamerové záznamy zo všetkých budov v obci, čo potvrdil aj miestny starosta. Plánovaná vražda mala mať veľmi podobný priebeh ako vražda Jána Kuciaka, vrátane objednávateľa a vykonávateľov. Informáciu televízii JOJ potvrdili tri nezávislé zdroje. Polícia sa vzhľadom k prebiehajúcim procesným úkonom odmietla k prípadu vyjadriť.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky žiada médiá, aby nezverejňovali žiadne informácie o údajnej príprave úkladnej vraždy. TASR informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
"Ide o citlivé informácie. V tejto súvislosti prvý námestník generálneho prokurátora žiada médiá, aby nezverejňovali žiadne informácie o údajnej príprave úkladnej vraždy a nechali orgány činné v trestnom konaní konať," povedala.
Minimálne dvaja z obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka, Alena Zs. a Tomáš Sz., mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho. Píše o tom portál Aktuality.sk.
"Začaté je trestné stíhanie za vraždu v štádiu prípravy," potvrdil zdroj portálu. Obyvatelia dediny, kde Šufliarsky žije, potvrdili médiu, že polícia zbiera kamerové záznamy.

Šéf politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente a uchádzač o post predsedu Európskej komisie Manfred Weber vo štvrtok popoludní vydal vyhlásenie, v ktorom reaguje na najnovší vývoj na Slovensku v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Weber vo vyhlásení, ktoré vydal v mene svojej politickej frakcie, privítal pokrok vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
"Vyjadrujem veľkú úctu voči práci slovenskej polície a prokuratúry. Je dôležité, aby sme objasnili motívy a súvislosti týchto dvoch vrážd," uviedol Weber. Spresnil, že ľudia, ktorí nariadili tento zločin, musia byť chytení, lebo ide o prípad, ktorý sa týka ochrany slobody tlače v Európe.
Predseda EPP v europarlamente sa zároveň vyslovil za prešetrenia existencie a povahy vzťahov medzi Marianom Kočnerom a prípadom Kuciak. "Prešetriť treba aj povahu vzťahov medzi pánom Kočnerom a vládnucou stranou Smer-SD. V stávke je dôveryhodnosť Smeru-SD ako serióznej vládnucej strany," uviedol Weber vo svojom odkaze.

Copyright ©TASR 2018