5. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Írska komisia pre ochranu dát (DPC) začala vyšetrovanie americkej internetovej spoločnosti Facebook kvôli bezpečnostnej chybe, ktorá umožnila hackerom prístup k takmer 50 miliónom užívateľských účtov. Komisia uviedla, že sa zameria najmä na to, či Facebook neporušil nové pravidlá Európskej únie pre ochranu súkromia (GDPR). O možnom vyšetrovanie už v utorok informoval server CNBC, podľa ktorého by Facebook mohol dostať pokutu až 1,63 miliardy dolárov.
Európska divízia Facebooku sídli v Írsku, čo z DPC robí hlavného regulátora tohto podniku v EÚ. Facebook by podľa nových pravidiel mohol dostať pokutu až štyri percentá svojich globálnych ročných tržieb, ktoré vlani predstavovali zhruba 40,65 miliardy dolárov.
Facebook je najväčšia sociálna sieť na svete, ktorú aspoň raz za mesiac využíva viac ako 2,2 miliardy ľudí. O bezpečnostnej chybe podnik informoval v piatok. Chyba existovala od vlaňajšieho júla, firma ju však odhalila až minulý týždeň v utorok, napísala agentúra Reuters.
Facebook tento rok prežíva náročný rok. Na jar sa stal terčom kritiky po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila je mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Copyright © ČTK 2018