19. 11. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americkú speváčku Britney Spearsovú sa chystá zažalovať írsky denník The Sunday Independent po tom, čo ona podala proti nemu žalobu za uverejnené tvrdenia, že jej manželstvo s Kevinom Federlinom krachuje. Ako uvádza internetová stránka IMDb.com, The Sunday Independent ešte začiatkom roka publikoval rozhovor so speváčkou, v ktorom naznačil, že pár smeruje k rozvodu. Nahnevaná hviezda okamžite noviny zažalovala. Teraz sú však nahnevaní šéfovia denníka, pretože popová hviezda minulý týždeň podala žiadosť o rozvod s Federlinom.Právnik média Simon McAleese vyhlásil: "Spearsová sa snaží vytĺcť peniaze. Už začiatkom roka počas interview bolo nad slnko jasnejšie, že im manželstvo vôbec neklape. Napriek tomu nás za informáciu zažalovala. Je to prázdna hollywoodska hlava. Prečo by mali moji klienti platiť za jej hlúpe rozmary? Máme toho po krk. Urobila spoločenskú chybu a teraz za ňu draho zaplatí. Je to hanba, že sa musíme zaoberať takými nezmyslam. "

Reuters Group zakúpila akcie webovej syndikovanej stránky Pluck a súhlasila s rozširovaním blogov ako časti svojej novej mediálnej stratégie. Reuters investoval do amerického Plucku 7 miliónov . Pluck vlastní najväčšiu syndikovanú sieť blogov BlogBurst, ktorá spája noviny a iné médiá s 2800 vybranými blogmi. Klientmi BlogBurstu v USA sú The Washington Post, sieť Gannetta The San Francisco Chronicle. Vo veľkej Británii The Guardian a Reuters .

Axel Springer AG súhlasil so zakúpením 20 % podielu za 375 miliónov EUR v najväčšej tureckej vysielacej spoločnosti Dogan Yayin Holding AS. Axel Springer bude mať dvoch ľudí vo vedení a sedem v predstavenstve. Dogan vlastní aj televízne stanice ako Kanal D / najúsepešnejší televízny kanál v Turecku/a má podiel v CNN Türk. Ešte v júli News Corp Ruperta Murdocha a Ahmet Ertegun , bývalý zakladateľ Atlantic Records súhlasili s kúpou televízie TGRT za 151 miliónov USD. Kanadská CanWest Global Communications Corp. je tesne pred prevzatím vydavateľstva , ktoré vydáva aj noviny Aksam a chce získať aj 20 % podiel v Show TV .

Reklama na hamburgery a iné nezdravé jedlá rýchleho občerstvenia musí v Británii zmiznúť z detských programov. Príslušné britské úrady, ktoré dozerajú nad médiami, dnes rozhodli, že reklama na potraviny s vysokým obsahom tukov, soli a cukru sa nesmie objaviť v programoch určených deťom do 16 rokov veku.Toto nové nariadenie by do platnosti malo vstúpiť na konci januára 2007. Veľká Británia totiž v porovnaní s inými štátmi patrí ku krajinám s obzvlášť vysokým počtom tučných detí a detí s nadváhou. Experti na zdravú výživu toto rozhodnutie len privítali. Postupne sa ozývajú hlasy na úplný zákaz týchto reklám, ktoré by sa nesmeli vysielať do 21. hodiny. Proti ešte tvrdším obmedzeniam sa potravinársky priemysel ostro bráni. Okrem toho, televíznym staniciam by po zákaze spomínaných reklám, podľa expertov, ušli príjmy vo výške 50 miliónov eur ročne (1,8 mld. Sk).

BBC sa rozhodla platiť divákom , ktorý jej zašlú svoj vlastný content z mobilu alebo fotoaparátu. BBC tak reaguje na konkurentov ; Channel Five nedávno oznámil, že zaplatí divákom okolo 147 EUR za príspevky od divákov, ktoré budú odvysielané. Posledné video, ktoré BBC zakúpila od diváka bol pád lietadla Concordu v Paríži. Bývalý moderátor správ CBS News , 75 ročný texasan, Dan Rather sa tento týždeň vrátil do televízneho vysielania. Tentoraz do média, ktoré vysiela v norme high-definition-HDNet. HDNet je prístupná asi 4 miliónom amerických divákov. Dan Rather sa vracia po piatich mesiacoch. CBS musel opustiť po škandále s manipuláciou so správou o Bushovej vojenskej službe.