3. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Predstavitelia Britskej vysielacej spoločnosti (BBC) oznámili, že anglický herec Matt Smith odchádza zo seriálu Pán času (2005), známeho aj pod názvom Doctor Who, v ktorom od roku 2010 stvárňoval jedenásteho Doktora. Tridsaťročný herec sa ešte objaví v špeciáli k 50. výročiu seriálu, ktorého vysielanie je naplánované na 23. novembra, a následne sa vo vianočnom špeciáli zregeneruje do nového tela.
"Pán času bola pre mňa tá najúžasnejšia skúsenosť, a to predovšetkým vďaka ostatným hercom, štábu a fanúšikom seriálu. Som veľmi vďačný celému štábu a hercom, ktorí každý deň tvrdo pracovali, aby priniesli Pána času divákom. Mnohí z nich sa stali mojimi dobrými priateľmi a som neuveriteľne hrdý na to, čo sme za tie štyri roky spolu dosiahli. Ďakujem vám všetkým, že ste podporovali moju 11. inkarnáciu Pána času. Bolo pre mňa cťou byť súčasťou tohto úžasného seriálu," uviedol Smith, ktorý ako vôbec prvý predstaviteľ Doktora získal za túto úlohu nomináciu na cenu BAFTA.
Hlavnou postavou seriálu Pán času je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela. Vďaka tomuto seriálu sa preslávil scenárista Steven Moffat, ktorý spolupracoval napríklad na scenári animovaného dobrodružného filmu Tintinove dobrodružstvá (2011) a postaral sa tiež o mimoriadne úspešné nové televízne spracovanie príbehov Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010). Svetoznámym sa tiež stal predstaviteľ 10. Doktora z rokov 2005 až 2010 David Tennant. Matt Smith bol Doktorom od piatej modernej série.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.