6. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzske noviny Le Monde uviedli, že ich reportéri presvedčili sýrskych lekárov, aby im odovzdali vzorky krvi, moču a vlasov chorých povstaleckých bojovníkov tým, že im sľúbili podrobiť ich toxikologickej analýze.
      Reportéri vzorky odovzdali francúzskej vláde, ktorá v utorok oznámila, že v nich zistila stopy nervového plynu sarín. Ide o prvý hmatateľný dôkaz, že sýrska vláda používa chemické zbrane, napísala agentúra Associated Press.
      Podľa včerajšieho vydania denníka Le Monde, sýrski lekári nejaký čas starostlivo odoberali vzorky chorým povstalcov v nádeji, že sa im ich podarí tajne dopraviť do zahraničia na analýzu. Reportérom Le Monde trvalo asi mesiac, kým ich dostali von zo Sýrie, uviedli noviny.


Bývalá riaditeľka vydavateľstva News International Rebekah Brooksová dnes pred súdom v Londýne vyhlásila, že sa cíti nevinná v piatich obvineniach spojených s prenikaním do mobilných telefónov, podplácaním verejných činiteľov a bránením výkonu spravodlivosti.

Bývalá šéfredaktorka bulvárnych denníkov Sun a News of the World, ktoré obe patria do mediálnej skupiny Ruperta Murdocha, sa pred súdom objavila spoločne s ďalšími členmi spoločnosti News International.
V roku 2011 vypukol okolo tohto denníka škandál v súvislosti s nezákonnými novinárskymi praktikami, ktorý viedol k zrušeniu News of the World. Brooksová bola v čase nelegálnych praktík jeho šéfredaktorkou, uvádza agentúra DPA.
Dôkazy počas verejného vyšetrovania poskytli celebrity aj politici, okrem iných aj bývalý britský premiér Gordon Brown či herec Hugh Grant.



Copyright © TASR 2013