7. 6. 2013

YRE AWARDS 2013


YRE AWARDS 2013

 

Slovenskí mladí reportéri, venujúci sa životnému prostrediu, sú druhí najlepší na svete. V medzinárodnej súťaži Mladých reportérov pre životné prostredie uspeli zo Slovenska: Veronika Moncoľová a Viktória Balogová; Daniel Kozák, Marek Mihok a Ján Šudák; Natália Mrázová a tiež Adriána Henčeková. Mená ocenených mladých enviroreportérov vo veku 11 až 21 rokov z 20 krajín sveta zverejnila tento týždeň pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia (5. jún) Nadácia pre environmentálne vzdelávanie (FEE) so sídlom v Kodani. Slovensko dosiahlo veľký úspech, keď sa celkovým počtom umiestnení dostalo hneď za prvú Kanadu. Agentúru SITA o tom za organizátorov súťaže na Slovensku informoval Richard Medal.
Moncoľová a Balogová získali tretie miesto v hlavnej súťaži v kategórii článok určenej enviroreportérom vo veku 11 až 14 rokov za príspevok Glass Bottles in Our City. V kategórii článok, avšak určenej pre mladých 15 až 18-ročných reportérov, uspel aj autorský tím Kozák, Mihok a Šudák, keď s článkom Greenland Project získali spolu s rumunskými súťažiacimi druhé miesto. Greenland Project zaujal tiež v súťažnej sekcii venovanej kampani Menej odpadu, kde jeho autorom v rovnakej kategórii udelila porota tretie miesto spolu s Francúzskom. Za príspevok Waste Management in Priepasné - No Ambition without Motivation udelila porota 2. miesto v hlavnej súťaži, v kategórii článok od autorov vo veku 19 až 21 rokov, Natálii Mrázovej. Adriána Henčeková zaujala svojimi fotografiami na tému Slovakia: Deaf Ear a obsadila 3. miesto v hlavnej súťaži, v kategórii fotografia určenej mladým 11 až 14-ročným fotoreportérom. Henčeková obsadila so svojim fotografickým projektom aj 2. miesto v súťažnej sekcii venovanej kampani Menej odpadu, taktiež v kategórii venovanej fotografiám od 11- až 14-ročných autorov.
Práce hodnotila porota zložená zo zástupcov UNESCO, Európskej agentúry životného prostredia (EEA), Medzinárodného inštitútu pre priemysel environmentálnej ekonomiky (IIIEE), National Geographic, Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (FEE) a v súťažnej sekcii ku kampani Menej odpadu aj z predstaviteľov Nadácie spoločnosti Wrigley.
Do súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie sa mohli hlásiť žiaci a študenti vo veku 11 až 21 rokov, ktorí informujú o environmentálnom probléme v oblasti, kde bývajú, formou článku, fotografie alebo videa. Súťažiť mohli ako jednotlivci alebo tímy. Víťazné práce z národnej úrovne následne postúpili do medzinárodného kola. Hlavná súťaž bola rozdelená na kategórie: článok, fotografia a video a v rovnakých kategóriách sa súťažilo aj sekcii venovanej kampani Menej odpadu (Litter Less Campaign). Každá z kategórií bola rozdelená na príspevky podľa veku autorov, od 11 do 14 rokov, od 15 do 18 rokov a od 19 do 21 rokov. Z celkového počtu 120 príspevkov v medzinárodnom kole súťaže, 22 bolo ocenených v hlavnej súťaži (YRE International Competition) a 25 v súťaži zameranej na tému minimalizácie odpadu (Litter Less Campaign Competition). Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je vzdelávací certifikačný program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education - FEE), určený študentom stredných škôl. Do programu je zapojených vyše 13-tisíc študentov z 25 krajín sveta, medzi nimi aj zo Slovenskej republiky. Viac o Mladých reportéroch na Slovensku možno nájsť na ich webstránke http://www.mladireporteri.sk.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.