8. 6. 2013

Zomrel Vít Holubec

Zomrel  Vít Holubec




Komentátor vôbec prvého priameho televízneho prenosu v Československu Vít Holubec zomrel vo veku 84 rokov. Diváci si ho pamätali vďaka typickému pozdravu " Sportu zdar a fotbalu zvlášť, vážení přátelé televizní kopané."
Holubec zomrel po krátkej a ťažkej chorobe, informoval ČTK jeho syn Petr Holubec.
Holubec bol jedným zo zakladajúcich členov športovej redakcie vtedajšej Československej televízie i relácii Góly body sekundy.
Spolukomentoval prvý priamy športový televízny prenos, ktorým sa vo februári roku 1955 stal hokejový zápas medzi tímom Prahy a švédskym Leksand.
Špecializoval sa však predovšetkým na prenosy z futbalu, ktoré uviedol klasickým pozdravom "Športu zdar a futbalu zvlášť, vážení priatelia televízne futbale".
Silným zážitkom pre neho bolo finále PMEK 1985 medzi Liverpoolom a Juventusom, pri ktorom prišlo o život 39 fanúšikov. "Ja potom nemohol štvrť roka komentovať. Ako som si nasadil slúchadlá, robilo sa mi zle," priznal v rozhovore pre MF DNES pred ôsmimi rokmi (viac čítajte tu).
Komentoval okrem iného aj zápasy šiestich futbalových svetových šampionátov, jeho hlas sprevádzal televízne prenosy z piatich olympijských hier a mnohých ďalších veľkých športových udalostí.

Copyright © ČTK 2013