8. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS







Britská kráľovná Alžbeta II. včera slávnostne otvorila nové vysielacie štúdiá BBC v Londýne. Kráľovná v novej budove BBC s vysielacími štúdiami vystúpila naživo v rozhlase, prezrela si priestory, kde vznikajú správy, a stretla sa s moderátormi a hlásateľmi.Pôvodne ju mal na akcii sprevádzať jej manžel princ Philip, ktorý bude mať v pondelok 92 rokov. Čaká ho však operácia brucha, vo štvrtok večer nastúpil na londýnsku kliniku, kde zostane asi dva týždne.
Jeho zdravotné problémy zrejme zvýšia tlak na mladších členov kráľovskej rodiny, aby na seba prevzali viac kráľovských povinností. Alžbeta II. (87) s manželom nedávno oznámili, že už nebudú chodiť na dlhé cesty, túto povinnosť prenechajú deťom a vnúčatám.
Návšteva BBC je už druhou akciou, ktorú musel princ Philip zrušiť za necelý týždeň. Predtým sa ospravedlnil na pondelňajšej akcii, pretože dočasne stratil hlas, uviedla s odvolaním sa na hovorkyňu paláca agentúra DPA.
Manžela kráľovnej v uplynulých rokoch hospitalizovali trikrát: dvakrát v lete 2012 pre opakovanú infekciu močového mechúra a koncom roka 2011, cez vianočné a novoročné sviatky, keď mu lekári uvoľňovali zablokovanú tepnu. Dovtedy sa princ tešil pozoruhodne dobrému zdraviu, jeho návštevy lekárov súviseli s jeho športovými aktivitami.
V novembri kráľovná s manželom oslávili 65. výročie sobáša a tento utorok sa princ zúčastnil na slávnostnej bohoslužbe vo Westminsterskej katedrále pri príležitosti osláv 60. výročia korunovácie Alžbety II.
Podľa vyjadrenia hostí zo záhradnej slávnosti v Buckinghamskom paláci, na ktorej sa Philip zúčastnil pred nástupom do nemocnice, vyzeral princ uvoľnene a šťastne. Podľa kráľovského paláca "je jeho zdravie pevné".

Copyright © TASR 2013