21. 11. 2013

Svetový deň televízie

Svetový deň televízie

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) vyzvalo 17. decembra 1996 členské štáty OSN, aby počas Svetového dňa televízie, pripadajúceho na 21. novembra, podporovali na celom svete výmeny televíznych programov. Svetový deň televízie pripadá na dátum, keď sa v OSN v roku 1996 konalo Prvé fórum o televízii.
OSN informovala, že do výmeny by sa mali dostať programy zamerané najmä na otázky mieru, bezpečnosti a ekonomického a sociálneho rozvoja. Je veľmi vhodné, aby sa do výmennej siete televízií 21. novembra dostali aj programy s obsahom kultúry.
Komunikačné prostriedky sa v súčasnosti dostávajú do centra diania na medzinárodnej scéne nielen preto, lebo zohrávajú významnú úlohu pre svetovú ekonomiku, ale aj preto, že sa neraz zasadzujú za sociálny a kultúrny rozvoj. OSN čoraz častejšie čelí rastúcim požiadavkám o riešenie globálnych požiadaviek ľudstva. V tom sa televízia stáva najmohutnejším komunikačným nástrojom. Televízne stanice zohrávajú významnú úlohu pri informovaní o dianí vo svete.
Aj Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) sa 21. novembra zvyčajne pripája k oslave Svetového dňa televízie. Inštitúcia so sídlom v Paríži uznáva význam televízie ako jedného z najvýznamnejších masovo-komunikačných prostriedkov.
Televízia zohráva veľkú úlohu pri šírení informácií a poznania. Zároveň je aj nástrojom, ktorý odráža i determinuje životné podmienky a túžby ľudí. UNESCO sa prioritne stavia na stranu slobody vyjadrovania a je za posilnenie kultúrnej rozmanitosti v médiách. Veľký dôraz UNESCO kladie na verejnoprávne rozhlasové a televízne stanice, ktoré ako jedinečné služby poskytujú univerzálny prístup k informáciám i vedomostiam prostredníctvom kvalitných programov.
Vo svojich aktivitách, zameraných na verejnoprávne rozhlasové a televízne stanice, sa UNESCO sústreďuje najmä na využívanie TV ako výchovného a kultúrneho nástroja.
V odporúčaniach pre svoje členské štáty organizácia so sídlom vo francúzskej metropole, okrem rád právneho či finančného charakteru, nabáda pracovníkov médií, aby znižovali počty programov násilného charakteru. Týka sa to najmä vysielaní určených pre deti a mladistvých.
UNESCO povzbudzuje pracovníkov rozhlasových a televíznych staníc, inštitúcie a ďalších tvorivých zamestnancov mediálneho prostredia, aby sa 21. novembra spojili a spoločne oslávili Svetový deň televízie.

Copyright © TASR 2013