19. 11. 2013

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na svojom dnešnom zasadnutí uložila vysielateľovi MAC TV pokuty vo výške 8000 eur. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.
Pokutu 4000 eur dostal vysielateľ MAC TV (programová služba JOJ) za porušenie počtu povolených prerušení programu reklamou počas vysielania filmu Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda. Ďalších 4000 eur dostal vysielateľ za nedodanie súvislého záznamu vysielania programu Mama, ožeň ma! zo dňa 3. 6. 2013 a súvislý záznam vysielania programovej služby JOJ zo dňa 15. 6. 2013 v čase od 19.55 h do 23.05 h.
RVR ďalej upozornila na porušenie zákona vysielateľa MARKÍZA –SLOVAKIA (programová služba TV MARKÍZA) v súvislosti s príspevkom, ktorý televízia odvysielala 3. 6. 2013 v Televíznych novinách s názvom Dunaj si zopakuje 2002 a Dunaj si zopakuje 2002 – pokračovanie. Rada konštatovala, že v príspevkoch boli divákom sprostredkované zavádzajúce informácie o stúpajúcej hladine Dunaja založené na klamlivom základe. Išlo o test s kameňom, ktorý bol v prvom príspevku umiestnený na inom mieste ako v druhom príspevku, pričom redaktor tvrdil, že nezmenil pozíciu. Rada upozornila na porušenie zákona aj v prípade príspevkov s názvom Obrovské peniaze na zlých účtoch a Obrovské peniaze (No na zlých účtoch), ktoré televízia odvysielala 4. 4. 2013 v programe Televízne noviny a Nočné Televízne noviny. V týchto prípadoch televízia podľa Rady neposkytla priestor na vyjadrenie a ani nesprostredkovala argumenty dotknutej strany príspevku – zástupcovi exekútorského stavu a Slovenskej komore exekútorov.
Rada upozornila na porušenie zákona aj v prípade vysielateľa Rádio VIVA za to, že nedodal RVR na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 20. 5. 2013 v čase od 11.35 h do 11.50 h a zo dňa 20. 5. 2013 v čase od 18.35 h do 18.50 h.
RVR taktiež upozornila na porušenie zákona v prípade vysielateľa Rádio Prešov v súvislosti s tým, že dňa 7. 5. 2013 päťkrát odvysielal program Megafór, pričom sponzorský odkaz sponzora programu uviedol len na začiatku programu. V ten istý deň rádio päťkrát odvysielalo program Dopravný servis, pričom sponzorský odkaz sponzora programu uviedol len na konci programu. Tým došlo k porušeniu povinnosti označiť sponzora programu na začiatku a na konci programu. Rada taktiež upozornila na porušenie zákona, ku ktorému došlo v ten istý deň pred programom Megafór a po programe Dopravný servis odvysielaním komunikátov, ktoré naplnili definíciu reklamy, bez ich rozoznateľného a zreteľného oddelenia od iných častí programovej služby.

Copyright © TASR 2013