21. 11. 2013

Vyhlásenie Tamary Valkovej

Vyhlásenie Tamary Valkovej

SSN je dlhé roky stratový a naša ekonómka 5 rokov upozorňovala vtedajších predsedov a členov Predstavenstva, že keď neurobia opatrenia, syndikátu hrozí krach. Dôkazy sú v ekonomickej správe.
Preto v máji 2011 bol mimoriadny snem, ktorý rozhodol o predaji budovy alebo o pôžičke. Vtedajšie vedenie neurobilo ani jedno ani druhé a nepripravovalo ani žiadne opatrenia a ani rozvojový program.
Ja som nastúpila v decembri 2012 s tým, že na účte bola nula. Dôkazy sú v článku vtedajšieho predsedu, ktorý sa vzdal práve preto, že si nevedel dať rady. V januári sme boli platobne neschopní, dlhovali sme za elektrinu, plyn, nemali sme peniaze ani na odvody pre zamestnancov. Čo znamená, že ak ich nezaplatením, nemôžeme sa uchádzať ani o granty, projekty a o dve percenta dane.
Už dávnejšie syndikát založil dve chaty v Repišti, ktoré nám nevynášali a neinvestovalo sa do nich. Peniaze išli na eurofondový projekt Mediaregion, ktorý nám má byť preplatený do konca roka. Máme ešte chatu v Modre Harmónii, v ktorá je prenajatá ako prevádzka reštaurácia, ale zmluva je podpísaná do roku 2017, ak sa nemýlim.
Keďže SSN bol od roku 2000! stratový a nemal žiadny rozvojový program, banky nám nechceli, a už vôbec nie behom mesiaca, poskytnúť úver.
Súvaha bola nasledovná: Zoberieme pôžičku, vyplatíme založené chaty, keďže sme boli na ich prevádzke stratoví, a nemali sme peniaze na rekonštrukciu, tak ich predáme, prídu peniaze z europrojektu a vrátime pôžičku.
SSN má 5 zamestnancov, plánovala som znížiť ich počet, ale členovia Predstavenstva mi to zakázali. Dôležité je povedať, že syndikát riadi Predstavenstvo ako orgán. Nie predseda. ten len podpisuje faktúry za plyn,... a to, čo mu členovia Predstavenstva dovolia.
Predchádzajúce vedenie syndikátu a ani to moje vedenie nebolo schopné, či skôr ochotné prijať akékoľvek úsporné opatrenia a ani žiaden rozvojový program. Syndikát dlhé roky žil vždy z toho, že predal časť svojho majetku.
Nič nebolo tajné, písala som o tom aj v našom mesačníku Fórum, upozorňovala som aj na regionálnych snemoch. Asi zbytočne.
Počas môjho necelého roka vo funkcii, chodili na mňa anonymné odkazy, že nelegálne zamestnávam ľudí, že budova je - čo je žiaľ pravda, lebo sa do nej neinvestovalo - v havarijnom stave. Že nemáme urobené revízie, že máme v Modre Harmónii nelegálne postavenú čištičku (čo je pravda, čo som s hrôzou zistila, že ju tam nájomník postavil, ale pred 7 rokmi!) atď.
A teraz mimo faktov.
Evidentne niekomu ide o to, aby ovládol syndikát. A budem osobná. Môj protikandidát bol Jozef Bielik, poslanec zastupiteľstva a myslím si, že predseda zatiaľ len občianskeho združenia Priama demokracia, ktoré sa netají svojou ambíciou stať sa politickou stranou, na sneme neuspel. Pracoval v denníku Nový Čas a teraz sa snaží nedemokraticky ovládnuť syndikát. Bol na rokovaní Kontrolnej rady a teraz ho jeho stúpenci navrhujú aj na rokovanie Predstavenstva. To sú volené orgány, ktoré snem zvolil, ale on v nich nie je lebo ho snem nezvolil.
Viete, pracovať s členmi predstavenstva, kde je zvolená pani Miroslava Necpalová, večná kandidátka za Komunistickú stranu.... tak ja už neviem.
Chcela som a mala som cieľ, vedela som ako to dosiahnuť. Ale netušila som, že niekomu ide o iné. Veľmi smutné.