21. 11. 2013

Zomrel Jan Kratochvíl

Zomrel Jan Kratochvíl

Iba deň po utorkovom ohlásení oživenia britskej komediálnej skupiny Monty Python zomrel v Benešove vo veku 73 rokov dramaturg a producent Jan Kratochvíl, ktorý toto zoskupenie okolo Johna Cleesa, Michaela Palina a Terryho Gilliama objavil svojho času pre československých a následne českých divákov. Informovala o tom Česká televízia.
Rodák z Černošíc pôsobil po absolvovaní štúdia na Filmovej a televíznej fakulte v Prahe ako pomocný režisér a asistent réžie na Barrandove. Neskôr bol externým režisérom Československej televízie, od roku 1991 jej zamestnancom a následne zamestnancom Českej televízie, a to ako producent a dramaturg.
Patril medzi najbližších spolupracovníkov moderátora Pavla Anděla pri formovaní obľúbenej pravidelnej relácie Noc s Andělem, ktorú druhý program verejnoprávnej českej televízie vysielal pravidelne v sobotu v nočných hodinách, takmer vždy v priamom prenose.
Dlhoročný partner herečky Věry Křesadlovej pôsobil v minulosti aj ako umelecký vedúci Revue Alhambra a režisér Divadelných pútí, happeningovej akcie, ktorá sa tešila veľkej popularite nielen medzi Pražanmi.

Copyright © TASR 2013