22. 11. 2013

Reakcia na dnešný článok, uverejnený v HN

Reakcia na dnešný článok, 

uverejnený v HN

Reakcia na článok uverejnený dňa 22.11.2013 pod názvom „Štát dáva firme z nástenky ďalší biznis“ v denníku Hospodárske noviny, ktorý podáva povrchné a neucelené informácie, ktoré neodzrkadľujú skutkový stav problematiky.
Dohoda exministra Zsolta Simona o podmienkach ukončenia Zmluvy o poskytnutí služieb a iných plnení č. 4/2008/S/060 v znení dodatkov a o zmene súvisiacich práv a povinností, zo dňa 30.08.2011 (ďalej len „Dohoda o ukončení“) so spoločnosťou Columbex International, neumožňuje ministerstvu vyhlásiť nové verejné obstarávanie na prevádzku a servis predmetného informačného systému, nakoľko sa ministerstvo Dohodou o ukončení nestalo jednoznačným vlastníkom softvéru a autorských práv.
Zároveň exminister Zsolt Simon skryto cez prílohu 2C umožnil a podporil pokračovanie zmluvy na dobu neurčitú.
Projekt SEPA je legislatívna požiadavka Európskej únie, ktorá ukladá členským štátom povinnosť uhrádzať od februára 2014 všetky platby v európskom formáte. Všetky platby v rámci rezortu sú realizované v predmetnom informačnom systéme SAP, ktorý v zmysle zmluvy, následných dodatkov a Dohody o ukončení implementovala a spravuje spoločnosť Columbex International.
Napriek tejto situácií však súčasné vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v spolupráci s príslušnými odborníkmi vyvíja maximálne úsilie na nájdenie východiska a jeho realizáciou. Tým je možnosť prechodu na nový platobný informačný systém, ktorý by definitívne vyriešil aktuálne nepriaznivý a opodstatnene kritizovaný právny a zmluvný stav.
Súčasné vedenie rezortu na základe uvedených skutočností musí preto kategoricky odmietnuť akúkoľvek zodpovednosť za uvedený stav a teda aj akékoľvek zvýhodňovanie firmy Columbex International.
Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti, ako aj dokumenty, ktoré to jednoznačne potvrdzujú je zrejmé, že plnú zodpovednosť za dnešný stav vrátane podozrenia z účelového konania je potrebné pripísať na vrub exministrovi Zsoltovi Simonovi.