20. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Známeho amerického neonacistického vraha Josepha Franklina, ktorý sa okrem iného preslávil aj útokom na mediálneho magnáta Larryho Flynta, v stredu popravili v štáte Missouri. Franklina odsúdili za zastrelenie istého Žida stojaceho pred synagógou v meste St Louis v roku 1977. Uznali ho vinným aj z ďalších siedmich rasovo motivovaných vrážd, pričom celkovo ich mal podľa vlastných slov na svedomí až
Franklin v roku 1978 postrelil aj Flynta, ktorý zostal paralyzovaný a odvtedy je na vozíčku. Motívom pokusu o vraždu bolo zverejnenie rasovo zmiešaného páru na stránkach erotického časopisu Hustler, ktorého bol Flynt vydavateľom. Samotný mediálny magnát sa však aj po desiatkach rokov od incidentu pokúšal zvrátiť Franklinovu popravu, keďže trest smrti z princípu odmieta.
Franklin sa od roku 1976 stal už 68. popraveným odsúdencom v Missouri. Trest smrti je povolený v 32 štátoch USA, za posledných päť rokov však v 12 z nich nevykonali ani jednu popravu. Najviac popráv od znovuzavedenia trestu smrti vykonali v Texase - od roku 1976 až 507.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Mediálny magnát Rupert Murdoch a jeho manželka Wendi Dengová-Murdochová dnes na súde v New Yorku oznámili, že dosiahli dohodu o rozvode.
Rozvod tak ukončí 14-ročné manželstvo Murdocha a Dengovej. Obaja v spoločnom vyhlásení uviedli, že dosiahli priateľskú dohodu, budú sa "vzájomne rešpektovať" a podieľať na tom, aby sa ich dcéram darilo, uviedla tlačová agentúra AP.
Pre 82-ročného Murdocha - ktorý vedie firmu 20th Century Fox a spoločnosť News Corporation - to bolo už tretie manželstvo. Rozvod neovplyvní kontrolu spoločností alebo plán pre nástupníctvo v ich rámci.
Murdoch spoločnosti kontroluje prostredníctvom rodinného trustu, z ktorého profitujú jeho štyri deti z predchádzajúcich manželstiev. Spolu so 44-ročnou Dengovou má dve dcéry v školskom veku.

Copyright © TASR 2013