29. 9. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Najlepším školským časopisom základných škôl v rámci Prešovského a Košického kraja sa stal časopis Strapček zo Základnej školy s materskou školou v Novej Ľubovni v okrese Stará Ľubovňa. Víťaza vyhlásili dnes v Podtatranskej knižnici v Poprade v rámci druhého ročníka súťaže Podtatranský školák. Z oboch krajov sa do súťaže zapojilo 29 školských časopisov.
      "V porovnaní s prvým ročníkom prihlásených časopisov pribudlo, je ich o päť viac," uviedla Anna Ottová z Podtatranskej knižnice v Poprade. Ako uviedla jedna z porotkýň súťaže, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková, úroveň časopisov sa v porovnaní s úvodným ročníkom zlepšila. "Posun v kvalite prihlásených časopisov je naozaj viditeľný. Študenti pracovali predovšetkým s fotografiami, ktorých sa v nich nachádza viac. Viaceré časopisy išli aj do plnofarebnej úpravy. To, čo sme im vyčítali minulý rok, vylepšili," zhodnotila Fitzeková.
      Prihlásené časopisy by sa podľa jej slov dali rozdeliť do troch kategórií. "Sú také, ktoré sú najlepšie a bude ťažké ich dostihnúť. V druhej kategórii sa nachádza najviac časopisov, ktoré sa snažia dostihnúť prvú skupinu. V poslednej kategórii sú výtvory škôl, ktoré s ich vydávaním ešte len začínajú a musia na sebe ešte veľa pracovať," povedala Fitzeková s tým, že ich kvalita nezávisí od toho, či ide o mestskú alebo obecnú školu. "Máme časopisy z veľkých miest, ktoré nie sú dobré a musia na sebe zapracovať, a naopak, máme časopisy aj z malých lokalít a tie sú skutočne dobré," uviedla. Podľa jej ďalších slov by na tvorbe školských časopisoch mali viac pracovať samotní žiaci.
      Porota hodnotila šesť kategórií, a to štylistiku, náročnosť, grafiku, fotografie, titulnú stranu a kreativitu. Víťazom sa tento rok stal časopis Strapček z Novej Ľubovne. Na druhom mieste v súťaži skončil časopis Ratolesť z Košíc, tretie miesto porota udelila časopisu Komeňáčik zo Svitu. "Mimoriadnu cenu za najlepšiu titulnú stranu dostal časopis Amosáčik zo Základnej školy na Komenského ulici v Bardejove a skokanom roka sa stal časopis Školník zo Základnej školy J. M. Petzvala zo Spišskej Belej," uzavrela Ottová.

Copyright © TASR 2016