29. 4. 2015

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Iránske orgány v pondelok zakázali vydávanie časopisu, ktorý písal o súžití nezosobášených dvojíc v islamskej republike, kde je pohlavný styk mimo manželstva hodnotený ako zločin. Podľa správy reformistických novín Šarg tlačový dozor zakročil proti mesačníku Zanán-e Emrúz (Dnešná žena), pretože "propagoval a ospravedlňoval" takzvané "biele manželstvo". Časopis vydal ešte minulý rok zvláštne číslo venované tejto téme, ktorá sa podľa neho týka čoraz vyššieho počtu Iráncov. Zákony krajiny vychádzajúce z islamského práva šaría umožňujú trestanie mimomanželského styku zbičovaním, prípady cudzoložstva sa však môžu skončiť až ukameňovaním.

Úrad iránskeho najvyššieho vodcu, ajatolláha Alího Chameneího, v roku 2014 nariadil prijatie opatrení proti kohabitácii, ktorú duchovné vedenie kritizuje ako prejav opovrhovania moslimskými hodnotami. Predstavitelia ministerstva pre záležitosti mládeže a športu obviňujú médiá, že podnecujú záujem verejnosti o "biele manželstvo". Trend však môže súvisieť aj s tým, že podľa iránskeho práva je pre ženu ťažšie rozviesť sa ako pre muža. Iránske médiá uvádzajú, že rozvodom sa v krajine končí okolo 20 percent manželstiev. Hlavnými dôvodmi sú podľa nich ekonomické ťažkosti, cudzoložstvo a drogové závislosti. Napriek odmietaniu kohabitácie sú v Iráne dovolené dočasné manželstvá na základe šiitskej tradície, ktoré miestni ľudskoprávni aktivisti kritizujú ako neúctivé voči ženám.


2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americký prezident Barack Obama je naďalej najsledovanejším svetovým lídrom na Twitteri. Najväčší vplyv na tejto mikroblogovacej sieti má však pápež František, uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na dnes zverejnenú výročnú analýzu Twiplomacy.
Podľa najnovšej štúdie Twiplomacy Obamov účet na Twitteri sledovalo v čase zbierania údajov okolo 57 miliónov ľudí, pričom pred rokom to bolo o 13 miliónov menej.
Nárast počtu fanúšikov na Twitteri však zaznamenala aj hlava katolíckej cirkvi, ktorú na účtoch v deviatich rôznych jazykových verziách sledovalo o 5,5 milióna osôb viac ako vlani - teda 19,5 milióna používateľov.
Indický premiér Naréndra Módí sa tešil na Twitteri priazni takmer 11 miliónov užívateľov. Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sledovalo vyše šesť miliónov ľudí, zatiaľ čo konto sídla Baracka Obamu - Bieleho domu - takmer šesť miliónov ľudí.
Tweety pápeža Františka sa stali najviac zdieľanými na zmienenej mikroblogovacej sieti. Jeho vyhlásenia zdieľalo priemerne 9929 účtov na jednu pontifikovu správu. Americký prezident Obama sa dostal s vyše 1200 zdieľaniami až na štvrtú priečku.
Najaktívnejšiu vládu na Twitteri má spomedzi európskych krajín Chorvátsko, potvrdila to dnes tamojšia agentúra HINA. Účet chorvátskeho kabinetu sledovalo vlani vyše 61.000 užívateľov a svojou aktivitou sa stal druhým najkomunikatívnejším twitterovým kontom na svete.
Projekt Twiplomacy je svetovou štúdiou, zameranou na kontá svetových vodcov na Twitteri. Analýzu Twiplomacy organizuje spoločnosť Burson-Marsteller zameraná na PR a komunikáciu, ktorej vedenie sídli v New Yorku.

Copyright © TASR 2015