2. 5. 2015

International Press Institute News

International Press Institute News

Sloboda tlače nie je niečo, čo majú médiá a občania automaticky dané. Upozorňuje na to Medzinárodný tlačový inštitút (International Press Institute, IPI) v súvislosti s nadchádzajúcim Svetovým dňom slobody tlače, ktorý si pripomenieme v nedeľu 3. mája. "Sloboda médií a sloboda slova sú základnými atribútmi Charty ľudských práv, žiaľ veľmi často nie u rešpektované. Novinárov za ich prácu stíhajú, napádajú ba i zabíjajú v rôznych končinách sveta. Veď len za rok 2014 bolo podľa informácii IPI pri výkone povolania zabitých 100 novinárov, v roku 2015 ich už je 30," pripomína IPI v stanovisku k Svetovému dňu slobody tlače. Ako ďalej agentúru SITA informoval predseda Správnej rady IPI Slovensko Pavol Múdry, "na Slovensku našťastie novinárov nezabíjajú a už ani fyzicky nenapádajú. Zato žalôb trestných oznámení či verbálnych útokov na médiá neubúda".
Podľa Múdreho je problémom vo výkone novinárskej práce na Slovensku fakt, že "stále máme v našej legislatíve zakotvenú možnosť trestu odňatia slobody za poškodzovanie mena a ohováranie so sadzbou do 10 rokov. Politici a dokonca sudcovia podávajú žaloby na médiá na likvidačné sumy a politici odmietajú s niektorými médiami komunikovať". Legislatívne teda máme podľa Pavla Múdreho "slobodu médií zakotvenú na dobrej úrovni, aplikačná prax však nie je vždy ideálna, ba niekedy až zlá". IPI, ako upozorňuje Múdry, netvrdí, "že médiá sú bezchybné, či že novinári nerobia chyby a že často neprejavujú dostatok zodpovednosti pri vykonávaní svojej prace. Za to by im však nemali hroziť tresty odňatia slobody či žaloby na likvidačné sumy".
IPI Slovensko vyzýva slovenské média a novinárov na vzájomnú solidaritu a podporu tých, ktorým obmedzovanie slobody slova hrozí. "Sloboda médií je jedným zo základných pilierov demokracie a preto sa za ňu oplatí bojovať a musíme si ju všímať aj vedy, keď nám jej obmedzenie zdanlivo nehrozí. Vždy sa nájde niekto alebo niečo, čo by mohlo takú hrozbu priniesť," dodáva sa vo vyhlásení IPI k Svetovému dňu slobody tlače.
Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO vyhlásila 3. máj za Svetový deň slobody tlače pred takmer štvrťstoročím v roku 1991. Valné zhromaždenie OSN o ďalšie dva roky schválilo tento dátum ako deň, keď sa majú pripomínať základné princípy slobody tlače.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.