2. 5. 2015

Zomrela Maja Plisecká

Zomrela Maja Plisecká

V Berlíne zomrela slávna ruská primabalerína Maja Plisecká, bolo jej 89 rokov. Podľa agentúry TASS to oznámil generálny riaditeľ Veľkého divadla v Moskve Vladimir Urin, ktorému manžel Plisecké oznámil, že podľahla infarktu.
Maja Michalovna Plisecká sa narodila 20. novembra 1925 v Moskve, v židovskej rodine pôvodom z Litvy. Detstvo prežila za polárnym kruhom, na súostrovie Špicbergy, kde bol jej otec riaditeľ uhoľných baní. Matka bola herečkou v období nemého filmu. V roku 1938 bol jej otec popravený za protisocialistickú činnosť a matka poslaná do Kazachstanu do vyhnanstva.
Maja Plisecká začala s baletom už v deviatich rokoch a od roku 1936 už účinkuje v baletných predstaveniach. Po absolvovaní tanečného učilišťa E.P. Gerdta a M.M.Leontieva sa, v roku 1943, stáva sólistkou baletu Veľkého divadla v Moskve. Premiéru si odbila rolí Aurory v Čajkovského Spiace krásavicu. Po ďalších predstaveniach, Myrta v balete Gisele a Quitri v Don Quijotovi sa stáva hviezdou prvej veľkosti. Jej životný úloha bola však dvojrola Odetta a Odilie v balete Labutie jazero od Čajkovského, ktorú prvýkrát tancovala v roku 1947. Za svoje baletné umenie dostala v roku 1959 titul národný umelkyňa ZSSR. V tomto roku začala aj jej medzinárodné kariéra, kedy hosťovala v New Yorku. K jej ďalším významným rolám patrí napr. Zarema v Bachčisarajská fontáne, hlavné úlohy v Raymond Alexandra Glazunova alebo Carmen (hudbu z Bizetovej Carmen pre balet upravil jej manžel Rodion Ščedrina, známy sovietsky skladateľ), a nepochybne aj rola v Umierajúci labuť na hudbu Camilla Saint -Saense. Vek nejde zastaviť a tak sa Maja Plisecká začína v sedemdesiatych rokoch venovať vlastné choreografiu, jej choreografické premiéra bola Anna Karenina, ku ktorej zložil hudbu jej manžel. Toto baletné predstavenie má aj svoju filmovú podobu (r. Margarita Pilichina, 1974), a Maja Plisecká tu vytvorila hlavnú úlohu. V rokoch 1983-1985 viedla balet Rímskej opery a potom v rokoch 1987-1990 balet Národného divadla v Madride. Po rozpade Sovietskeho zväzu prijala, spolu s manželom, litovské občianstvo. Aj po zanechaní stáleho účinkovania, príležitostne vystupovala až do veľmi vysokého veku, napr. V roku 1996 tancovala svoju najslávnejšiu rolu, Umierajúce labuť, v Prahe v Národnom divadle vo svojich 71 rokoch. O svojom živote napísala knihu, ktorá vyšla pod názvom Ja, Maja.

Copyright © TASS 2015