27. 4. 2015

BAFTA Television Craft

BAFTA Television Craft

Nedeľné udeľovanie cien Television Craft Britskej akadémie filmových a televíznych umení ovládol hororový seriál Penny Dreadful (2014), ktorý premenil na víťazstvo tri z piatich nominácií. Uspieť sa mu podarilo vďaka výprave (Jonathan McKinstry, Philip Murphy), maskám (Enzo Mastrantonio, Nick Dudman, Stefano Ceccarelli) a pôvodnej hudbe (Abel Korzeniowski). Dve sošky si na konto pripísal seriál Sherlock (2010), ktorý zabodoval v kategóriách Strih: fikcia (Yan Miles) a Zvuk: fikcia (John Mooney, Douglas Sinclair, Howard Bargroff a Paul McFadden). Za kostýmy ocenili Phoebe De Gaye za prácu na projekte The Musketeers (2014).
Ocenenie v kategórii Réžia: fikcia si vyslúžil filmár Julian Farino za drámu Marvellous (2014). Seriál Doctor Who (2010), ktorý je známy aj pod názvom Pán času, ocenili za špeciálne, vizuálne a grafické efekty. Kriminálna miniséria Happy Valley (2014) zabodovala v kategórii Scenár: dráma (Sally Wainwright) a miniséria Detectorists (2014) uspela v kategórii Scenár: komédia (Mackinzie Crook).
Ceny BAFTA Television Craft každoročne udeľujú kostymérom, režisérom, scenáristom, skladateľom, stylistom, osvetľovačom či celým produkčným tímom. Nedeľným galavečerom, ktorý sa konal v Londýne, sprevádzal herec Stephen Mangan. Špeciálnu cenu tento rok dostala Hilary Briegel. V minulosti sa rovnakej pocty dostalo Hamishovi Hamiltonovi a Aidenovi Farrellovi.
Nominácie na televízne ceny BAFTA v kategóriách ako Herec v hlavnej úlohe, Herečka v hlavnej úlohe, Dráma, Miniséria, Dramatický seriál, Medzinárodný projekt a ďalších zverejnili 8. apríla. Mená víťazov a víťaziek oznámia na ceremoniáli, ktorý sa bude konať 10. mája.

2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.