29. 4. 2015

VÁHOSTAV-SK: Dôkazy AFP sú lživou kampaňou, podnikneme právne kroky

VÁHOSTAV-SK: 
Dôkazy AFP sú lživou kampaňou, podnikneme právne kroky


 Dôkazy Aliancie Fair-play o prepojení súčasného šéfa Váhostavu-SK Mariána Moravčíka na schránkovú firmu Lomark sú podľa firmy lživou a štvavou kampaňou. Uviedol to v reakcii hovorca Váhostavu-SK Tomáš Halán. Lomark je súčasťou veriteľského výboru v prebiehajúcej reštrukturalizácii stavebnej spoločnosti.
"Generálny riaditeľ Marián Moravčík žiada od Aliancie Fair-play verejné ospravedlnenie a opravenie zavádzajúcich informácií, ktoré boli zverejnené," zdôraznil Halán. Zároveň podnikne podľa jeho slov právne kroky na ochranu osobnosti a poškodzovanie dobrého mena spoločnosti.
Aliancia Fair-play na blogu na stránke Denníka N uviedla, že má k dispozícii generálne plnomocenstvo z konca roku 2010, v ktorom firma Lomark splnomocňuje Moravčíka v podstate na všetko. Za slovami, že Moravčík "je oprávnený najmä, nie však výlučne" nasleduje ilustračný dvojstranový výpočet právomocí. Uvádza sa v ňom neobmedzené disponovanie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom, obchodné vedenie, zastupovanie v rôznych konaniach, právomoc prijímať a prepúšťať zamestnancov, či podávať v mene spoločnosti návrhy za zmeny v obchodnom registri.
"Popierame akékoľvek spojenie s takzvanými schránkovými firmami cez osobu generálneho riaditeľa Moravčíka," reagoval Halán. Váhostav-SK nie je podľa neho spriaznený so žiadnym zo svojich veriteľov, ktorí boli zaradení do skupiny nespriaznených veriteľov.
"Alianciou Fair-play zverejnené generálne plnomocenstvo spred piatich rokov nie je podľa zákona dôkazom o prepojenosti generálneho riaditeľa Moravčíka," upozornil Halán. Moravčík pracoval podľa neho na základe živnosti okrem iného aj pre advokátsku kanceláriu Futej&Partners a pre klientov tejto kancelárie vybavoval jednotlivé obchodné prípady. Splnomocnenie bolo vystavené pred piatimi rokmi a slúžilo na zastupovanie slovenského právnického subjektu pri kúpe, respektíve predaji nehnuteľnosti na území Slovenska, ktorá bola vo vlastníctve spoločnosti Lomark.
"Obdobnú plnú moc mal Moravčík aj od spoločnosti Tortuga, ktorú zastupoval v konaní pred Pamiatkovým úradom SR. Obe plné moci boli vrátené spoločnostiam po skončení obchodného prípadu pred niekoľkými rokmi, čím pre Mariána Moravčíka stratili platnosť," opísal Halán. A teda tvrdenie Aliancie Fair Play, že roky zastupoval schránkové firmy, je podľa neho zavádzajúce a nepravdivé.
Podobných plných mocí pre Moravčíka na rôzne slovenské spoločnosti bolo podľa Halána niekoľko desiatok, keďže v danom období podnikal na základe živnosti a poskytoval služby viacerým firmám. "Spoločnosti Lomark a Tortuga, ktoré zastupoval pri kúpe nehnuteľnosti v roku 2010, nie sú schránkové firmy a boli zriadené podľa slovenských zákonov," doplnil. V súčasnosti generálny riaditeľ podľa Halána nezastupuje žiadnu inú spoločnosť, či už so sídlom na Slovensku alebo v zahraničí.