30. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Grécky parlament včera prijal zákon o obnovení vysielania štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ERT, ktoré pred dvoma rokmi prerušila predošlá vláda Antonisa Samarasa na základe obvinení z plytvania, netransparentného zaobchádzania s rozpočtovými prostriedkami a prezamestnanosti.
Novinári však vládu obvinili, že jej rozhodnutie súvislo s nezávislou pozíciou ERT pri informovaní o práci vládneho kabinetu zápasiaceho s dôsledkami ekonomickej krízy.
O prácu vtedy prišlo 2500 zamestnancov ERT vrátane 600 novinárov. Ukončenie vysielania ERT vyvolalo veľké protesty verejnosti, ako aj odborov, ktoré vyhlásili štrajk. Zamestnancov ERT podporili aj medzinárodné novinárske organizácie.
Prerušenie vysielania ERT takmer vyvolalo rozpad trojčlennej vládnej koalície. Obnovenie činnosti ERT bolo jedným z predvolebných sľubov ľavicovej radikálnej strany Syriza, ktorá sa po nedávnych predčasných parlamentných voľbách dostala do vlády.
Štátnu televíziu NERIT, ktorá vznikla namiesto ERT a má v porovnaní s ňou tretinový rozpočet, považuje súčasná vláda za nelegitímnu a jej predstavitelia ju ignorujú a neprijímajú pozvania na diskusie do televízneho štúdia. Vláda v súvislosti s tým sľúbila, že zamestnanci NERIT po obnovení vysielania ERT neutrpia žiadnu ujmu. Podľa agentúry Reuters by teraz malo dôjsť k zlúčeniu oboch televízií alebo k pohlteniu NERIT.
Predsedníčka parlamentu Zoi Konstantopulová, ktorá veľmi aktívne podporovala ERT, sa jej zamestnancom poďakovala za "lekciu demokracie a dôstojnosti a za rozhodnosť pri ich obrane": zamestnanci ERT totiž pokračovali v práci, a to bez mzdy, pričom vysielali prostredníctvom internetu.
Gréckymi poslancami schválený zákon predpokladá, že na svoje pracovné miesta sa môžu vrátiť všetci zamestnanci ERT prepustení 11. júna 2013, ak si to budú želať. Podľa vládou predloženého zákona by ročné náklady na ERT mali predstavovať 30 miliónov eur a vláda ich chce získať z výberu poplatkov za elektrinu - vo výške tri eurá mesačne na jedno odberné miesto.
Agentúra Reuters poznamenala, že vláda ďalšie detaily zverejní v najbližších mesiacoch. Nemenovaný novinár ERT uviedol, že vysielanie by mohlo byť obnovené koncom mája. Dodal, že mnohí prepustení zamestnanci sa do ERT ani nechcú vrátiť.
Grécka ERT vznikla (ešte ako rozhlas) v roku 1938. V roku 1950, keď založili Európsku vysielaciu úniu, patrila medzi 20 zakladajúcich členov. Tvorilo ju päť televíznych kanálov, 29 rozhlasových staníc a niekoľko webových stránok. V posledných rokoch došlo k znižovaniu jej rozpočtu, s čím súviselo prepúšťanie a znižovanie miezd. Celkový ročný rozpočet ERT pred jej zrušením Samarasovou vládou predstavoval 300 miliónov eur.



Štvrťročné hospodárske výsledky Twitteru sa postarali o chaos na Wall Street. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Výsledky neplánovane unikli na verejnosť ešte pred zatvorením americkej burzy vo štvrtok (28. 4.) a spôsobili prepad akcie až o 24 %. Investorov predovšetkým sklamalo, že Twitter znížil celoročnú prognózu tržieb a že naďalej zostáva v strate. Preto sa obávajú, že firma by mohla stratiť kontakt s konkurenciou.
Upravený zisk v 1. kvartáli prekonal očakávania expertov, ale tržby a výhľad sklamali. Firma zaznamenala za prvé tri mesiace 2015 stratu 162 miliónov USD (148 miliónov eur) alebo 25 centov na akciu oproti strate 132 miliónov USD alebo 23 centov na akciu v rovnakom období vlani. Upravený zisk na akciu dosiahol 7 centov, pričom analytici v priemere predpovedali len 4 centy.
Tržby medziročne vyskočili o 74 % na 436 miliónov USD z 250 miliónov USD, analytici však počítali s tržbami na úrovni až 456 miliónov USD. Twitter aktuálne počíta v tomto roku s tržbami v pásme 2,17 miliardy USD až 2,27 miliardy USD, čo je približne o 5 % menej ako pôvodne. Posledné prognózy analytikov boli na úrovni 2,37 miliardy USD.
Twitter mal v uplynulom kvartáli mesačne priemerne 302 miliónov užívateľov, čo je o 18 % viac ako pred rokom. Približne 80 % z týchto užívateľov sa pripojilo k stránke na mobilných zariadeniach aspoň raz za mesiac. Z dlhodobého hľadiska zostáva nárast užívateľov kľúčový pre Twitter.

Copyright © TASR 2015

Stredoeurópska mediálna skupina Central European Media Enterprises Ltd. (CME) v prvom štvrťroku dosiahla prevádzkový zisk pred odpismi (OIBDA), čiže jadrový zisk, v sume 11,4 mil. USD. Rastu zisku pomohlo zlepšenie na českom trhu. Výškou jadrového zisku spoločnosť prekonala očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že bude v objeme 8,3 mil. USD.
Tržby mediálnej skupiny CME, ktorej hlavným akcionárom je americká spoločnosť Time Warner, v prvom kvartáli klesli o 10 % na 126,1 mil. USD. Dôvodom bolo posilnenie dolára voči stredoeurópskym menám. Výška tržieb je v súlade s očakávaniami analytikov. "Tieto výsledky ukazujú, že dynamika, ktorú sme dosiahli vlani, pokračuje aj v roku 2015," uviedol Michael Del Nin, jeden z dvojice generálnych riaditeľov CME.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky do Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie zvolila v tajnej voľbe na posledné voľné miesto doterajšieho predsedu rady I.Krejčího, kandidáta ČSSD. O post sa uchádzal aj kandidát ANO M.Konvalina. ČSSD má v rade 4 hlasy, ANO 2.

Zdroj ČT 24