29. 4. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Družka jedného z páchateľov januárových islamistických útokov v Paríži kontaktovala uplynulú nedeľu svojich príbuzných vo Francúzsku z blízkovýchodnej oblasti, kde sa od januára skrýva. Informovala o tom dnes francúzska spravodajská televízia RTL.
Hayat Boumeddienová je "vdovou" po Amedym Coulibalym, ktorý 8. januára smrteľne zranil príslušníčku polície na parížskom predmestí Montrouge a deň na to, po obsadení obchodu s kóšer tovarom pri Porte de Vincennes v Paríži, zastrelil ďalších štyroch ľudí. Francúzski vyšetrovatelia po 26-ročnej žene vyhlásili pátranie kvôli podozreniu, že bola Coulibalyho komplickou.
Mladá žena pritom odcestovala z Francúzska niekoľko dní pred prvým zo série islamistických útokov, ktorého terčom bola parížska redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo. Odcestovala do Madridu, odkiaľ sa letecky presunula do Istanbulu a odtiaľ k hraniciam so Sýriou, kde ju 8. januára videli poslednýkrát.
Podľa RTL Boumeddienová v nedeľu kontaktovala svojich príbuzných - bratov a sestry -, pričom potvrdila, že je na území pod správou Islamského štátu (IS). Tvrdila, že dni trávi čítaním Koránu, venuje sa výučbe arabčiny a stretáva sa s miestnymi ženami. Vyhlásila tiež, že s atentátmi v Paríži nemá nič spoločné.
Vyšetrovaním sa však zistilo, že medzi Coulibalym a jedným z páchateľov útoku v redakcii Charlie Hebdo, Chérifom Kouachim, existovalo spojenie, napríklad aj prostredníctvom ich družiek.
Útoky islamistov v Paríži si vyžiadali celkovo 17 obetí na životoch a vo francúzskej spoločnosti vyvolali zdesenie i veľkú vlnu solidarity. V súvislosti s tým, že terčom útoku boli aj občania židovského pôvodu, vláda odvtedy prijala celú sériu opatrení na posilnenie bezpečnosti židovskej komunity vo Francúzsku a na prevenciu prejavov náboženskej neznášanlivosti a rasizmu.
Sprísnenie ochrany však francúzske úrady avizovali aj po nedávnom zmarení pripravovaného útoku na katolícky kostol v Parížskej oblasti.


Copyright © TASR 2015