29. 4. 2015

Freedom of the Press 2015

Freedom of the Press 2015


Sloboda tlače vo svete v minulom roku klesla na najnižšiu úroveň za posledných desať rokov. Vo svojej najnovšej správe to konštatovala americká organizácia Freedom House, podľa ktorej novinári čelia stále väčším obmedzeniam, násiliu a často aj ohrozeniu života. Podľa správy, ktorá sledovala situáciu v 199 krajinách a teritóriách, len jeden zo siedmich ľudí sveta žije v krajine so slobodou tlače. Medzi desať najhoršie hodnotených krajín patrí Bielorusko, anektovaný Krym, Irán, Turkménsko a Uzbekistan. Sloboda tlače v minulom roku najviac klesla v 18 krajinách vrátane Azerbajdžanu, Srbska a Iraku. Balkán taktiež zaznamenal zhoršenie situácie, pričom úroveň slobody tlače sa najrapídnejšie znížila v Macedónsku. Azerbajdžanská vláda patrí k jedným z najhorších porušovateľov slobody slova, pričom v tejto krajine skončilo v roku 2014 vo väzení až deväť novinárov.
Kritiku si vyslúžilo aj Rusko, kde je mediálny sektor stále vo väčšej miere vlastnený štátom alebo finančnými skupinami blízkymi vláde, ktoré potláčajú kritický obsah médií. Správa upozorňuje na čoraz "agresívnejšie používanie propagandy a otvorených vyhrážok" v ruských médiách. Štátom kontrolované televízne stanice napríklad vysielajú nepretržité programy "démonizujúce opozíciu, celý demokratický svet a susedné krajiny, ktorých politika sa nepáči Moskve". Ruské médiá tiež podľa správy zohrali veľkú rolu pri príprave verejnosti na vojnu na Ukrajine.
Ukrajina, ktorá podľa Freedom House "čelí vojenskej invázii zo strany Ruska", už musela pre propagandu zrušiť najmenej 15 ruských televíznych kanálov, pričom podobné opatrenia prijala aj Litva, Lotyšsko a Moldavsko. Konflikt na Ukrajine si už vyžiadal životy štyroch novinárov, počas protivládnych demonštrácií v Kyjeve zomrel jeden novinár a 27 utrpelo zranenia.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.