28. 4. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Sankcie vo výške dovedna 9000 eur uložila na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vysielateľovi TV JOJ. Pokuta 5000 eur je za porušenie ochrany maloletých a príliš veľa reklamy a sankcia 4000 eur za porušenie paragrafu o vysielacom čase vyhradenom reklamným šotom.
      K prvému pochybeniu došlo podľa RVR tým, že 23. novembra 2014 v čase o cca 12.02 hod. odvysielal vysielateľ TV JOJ program Ťažko zamilovaný, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 7 rokov napriek tomu, že zobrazoval nahotu a obsahoval vulgárne a expresívne vyjadrenia v kontexte a frekvencii, ktoré klasifikujú program ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov. Táto pokuta sa týka aj porušenia paragrafu, ktorý hovorí o počte povolených prerušení reklamou. Program Ťažko zamilovaný trval 148 minút a 15 sekúnd a bol prerušený reklamou päťkrát.
      V druhom prípade sa vysielateľ TV JOJ previnil 22. novembra 2014 v čase od 22.00 do 23.00 hod. a v čase od 23.00 do 00.00 hod., kedy odvysielal reklamné bloky v celkovom časovom rozsahu dlhšom ako povolených 12 minút.
      RVR zároveň uložila pokutu 99 eur vysielateľovi SITY MEDIA, s.r.o., (programová služba Rádio SiTy) za porušenie zákona, ku ktorému došlo tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo 4. novembra 2014 v čase od 12.50 do 16.10 hod.
      Sankciu v podobe upozornenia na porušenie zákona dostala od RVR vysielateľ MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie paragrafu o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov v súvislosti s odvysielaním príspevku Predvolebné hry v programe Televízne noviny z 12. novembra 2014. V programe podľa RVR odzneli informácie o údajne nezákonnom konaní skupiny kandidátov v kampani pred voľbami do orgánov samosprávy obcí v Komárne bez sprostredkovania relevantného vyjadrenia dotknutého politického subjektu.
      RVR zároveň uznala ako neopodstatnené 14 sťažností, resp. ich častí. Okrem iných aj sťažnosť na odvysielanie komunikátov Aliancie za rodinu s vyjadreniami známych osobností týkajúcich sa referenda dňa 2. februára 2015 (programová služba TV LUX, vysielateľ TV LUX, s.r.o.), či sťažnosť na vyjadrenia sociologičky Silvie Porubänovej v programe TA3 Špeciál - Referendum 2015 dňa 7. februára 2015. Tie boli podľa sťažovateľa tendenčné a urážlivé voči ľuďom, ktorí sa zúčastnili referenda.
      Neopodstatnenou je podľa RVR aj sťažnosť na vysielanie seriálu Simpsonovci s českým dabingom (programová služba JOJ, vysielateľ MAC TV, s.r.o.) a sťažnosť na neobjektívnosť príspevku o aktuálnej situácii na východoukrajinskom fronte v programe Žurnál Rádia Regina dňa 20. februára 2015.


Copyright © TASR 2015